„Mul just teatati tema surmast. Ma olen nii vapustatud, et mul on kohe uskumatult raske leida sõnu mida öelda. Ma suhtusin temasse hiiglasuure austusega,“ ütles perestroika omaaegne algataja Gorbatšov Interfaxile.

Vene parlamendi ülemkoja Föderatsiooninõukogu esimees Sergei Mironov ütles omalt poolt, et Moskva ja terve Venemaa patriarhi Aleksius II surm on korvamatu kaotus. „See on Vene õigeusklike inimeste jaoks kordamatu kaotus — seda hoolimata nende elukohast,“ ütles Mironov ajakirjanikele.

Leinas on ka Vene keiserlik Romanovite koda. „See on hirmus löök kõigile õigeusklikele kristlastele. Imperaatorlik perekond kaotas oma vaimse isa ja vanema mõttetarga sõbra,“ ütles Romanovite koja pea suurvürstitar Marija Vladimirovna kantselei juht Aleksandr Zakatov.

Aleksius II surmaga lõppes 18-aastane epohh Vene usuelus. Tema nimega seostatakse Venemaa vaimulikku taassündi. Tema ajal sai õigeusu kirik võimaluse vabalt täide viia oma religioosset, hariduslikku ja heategevuslikku tegevust.

Patriarhi valitsusajal loodi suur hulk uusi piiskopkondi, taastati ja ehitati tuhandeid templeid ning kloostreid, avati üle saja religioosse õppeasutuse.