Ainuüksi reedel kaotas USA suurimate börsiettevõtete Standard & Poor's 500 aktsiaindeks 2,06% oma väärtusest, maailma autoriteetseim Dow Jonesi tööstusindeks 1,81% ja suuruselt teise börsioperaatori Nasdaqi indeks lausa 2,99%, vahendab uudistekanal Bloomberg.

Tänavu sügisel on tehnoloogiale keskenduva Nasdaqi indeks kukkunud suisa 21%, mis tähistab nn karuturule (inglise k. „bear market“) jõudmist ehk börsidel eelmise aasta tippudega võrreldes 20% või suuremat langust. Ja kiita ei ole ka teiste suutegijate Standard & Poor's 500 ega Dow Jonesi tulemus: vastavalt neljandas kvartalis langust 15% ja 17%.

Kui vaadelda indeksite langust selle nädala jooksul, oli see halvim alates 2008. aasta majandussurutise algusest: tehnikahiide koondav Nasdaq kukkus nädalaga rohkem kui 8%.

Aina enam indekseid enda alla haaravale „karuturule“ on jõudnud ka väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete indeks Russell 2000, mis on sügise jooksul langenud suisa 23%.

Hirm kasvab nii Euroopa kui Aasia turgudel: Euroopa Stoxx 600 indeks, mis koondab 600 suurimat ettevõtet 26 Euroopa riigist, on sügise jooksul langenud juba 14 protsenti, mis märgib samuti halvimat tulemust alates 2008. aasta kriisist. Jõulude-eelsel reedel olid teiste seas punases Jaapani, India, Hongkongi, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia ja Londoni börsiindeks.

Järsu languse juba kehvade tulemustega turul tõi esile USA keskpanga kolmapäevane otsus neljandat korda selle aasta jooksul intresse tõsta.

Investoreid üle maailma teeb murelikuks majanduskasvu aeglustumine ja sellest tulenevalt üha karmistuv keskpankade rahanduspoliitika, aga ka jätkuv kaubandussõda ameeriklaste ja hiinlaste vahel ning USA valitsuse töö seiskumine piirimüüri tüli tõttu.