Hawaii kuberner David Ige kutsus neljapäeval elanikke üles orkaaniks valmistuma, soovitades varuda kahe nädala jagu vett ja toitu, püsida siseruumides ja lähtuda tervest mõistusest, vahendab uudistekanal BBC.

Orkaan, mis maabub saartel tänase päeva jooksul, vaibus algsest viienda ja siis neljanda kategooria tormist täna kolmanda kategooria orkaaniks, mis on Hawaii mõistes endiselt haruldaselt võimas, arvestades, et saarestik nägi korraliku orkaani maabumist oma rannikul viimati enam kui kahekümne aasta eest.

USA president Donald Trump kuulutas orkaani maabumise eel saartel välja ka erakorralise olukorra, öeldes oma pressiteenistuse kaudu, et föderaaltasandil ollakse valmis hawaiilastele hädakorraliselt abi pakkuma, ja soovitades elanikel olla valmis halvimaks.

USA lennufirma United Airlines teatas täna kõikide lendude tühistamistest suuruselt teise saare Maui lennujaamadest ja nende eeskujul tegi seda veel mitu lennufirmat. Juba on mitmel pool jäänud tänavad vee alla, koole ja valitsusasutusi täna ei avata ning inimestel on võimalik minna erakorraliste varjupaikadesse, kus ohutult torm üle elada.

Ajakirjanduse teatel oli suuremates Hawaii saarestiku linnades juba kolmapäeval keeruline poelettidelt ka toidukraami, pudelivett, tualettpaberit ja muid esmatarbekaupu leida.