Paljud uskusid, et Euroopas on sellised absurdsused möödas, kuid Daily Telegraphi Moskva korrespondendi eelmisel nädalal saadetud materjal räägib vastupidisest.

Venemaa kaitseministeeriumi uurija avaldas kirjutise, milles väidab, et Poola alustas põhimõtteliselt Teist maailmasõda, keeldudes vastutulemast Saksamaa „tagasihoidlikele” nõudmistele. Daily Telegraphi hinnangul võib järeldada, et selle mehe arusaam peegeldab Vene riigi oma ja kindlasti tõlgendatakse seda nii.

Venemaa on pidevalt hädas olnud ettekujutusega iseendast pärast impeeriumi kaotamise alandust 20 aastat tagasi. Tänu kõrgetele nafta- ja muude maavarade hindadele on Venemaa leidnud taas oma tõelise armastuse. Hoolimata teisitimõtlejate represseerimisest on raha lubanud teeselda dünaamilist ja võimsat majandust. Rolexitega mehed sõitsid Moskvas BMW-dega ringi ja levitati ideed, et Venemaa võib enese üle uhkust tunda.

Siis, pärast sõjaliselt edukat, kuid diplomaatiliselt katastroofilist sõda Gruusiaga eelmisel aastal, langes naftahind järsult. Venemaa oli taas vaene, paljud rikkamad ärimehed pankrotis ning rahvusvaheliselt paariastaatuses. Niisiis on relvastusse võetud paljukasutatud relv — ajalugu.

Ülejäänud maailma jaoks on Stalini aeg Venemaa häbiplekk. Venemaa üritab seda nägemust aga muuta. Küünilist pakti natsidega, millele kirjutasid alla Molotov ja Ribbentrop veidi rohkem kui nädal enne Teise maailmasõja puhkemist, kaitstakse nüüd kui hädavajalikku ettevalmistust Hitleri „vältimatu” rünnaku vastu. See võimaldas Venemaal okupeerida pool Poolat ja Balti riigid.

Nagu näitavad genotsiidi- või okupatsioonimuuseumid Vilniuses, Riias ja Tallinnas, olid kommunistlike okupantide toodud kannatused leedulaste, lätlaste ja eestlaste jaoks rasked, verised ja mõrvarlikud ning sellel polnud mingit tegemist kaitsmisega Hitleri eest. See tähendas Ida-Euroopa sovjetiseerimist, mille katkestas natside sissetung 1941. aastal, kuid mida halastamatu metsikusega jätkati alates 1944.-1945. aastast, kirjutab Daily Telegraph. Muuseas oli Stalin nii kindel „vältimatu” Saksa rünnaku toimumises, et ignoreeris kõiki hoiatusi selle kohta.

Venemaa seisukoht on nüüd, et kui Poola oleks lubanud Saksamaale koridori Danzigi (praegune Gdańsk), poleks Teist maailmasõda toimunud. See on Daily Telegraphi hinnangul selline idiootne mõttetus, millega suudab lagedale tulla ainult režiim, mis on rajatud valedele, nagu Putini ja Medvedevi oma on. Ükskõik, mida Poola oleks teinud, Hitler oleks ta ikkagi annekteerinud. See oli tema plaan juba „Mein Kampfis”. Seal pidi olema Saksamaa Lebensraum (eluruum).

Pole mõtet venelastega vaielda selle üle, kuidas nad peaksid seda teadma. Nad ei taha teada. Sellel pole mingit tegemist mõistusega.

Veel üks tõend hullumeelsusest on Venemaa valitsuse teade, et kavatsetakse vastu võtta seadus, mille kohaselt muudetakse venelaste jaoks (ja ka välismaalaste jaoks) kuriteoks Poolas ja Balti riikides 1939-1941 toimunu okupatsiooniks nimetamine. Kujutage ette, et Saksa valitsus teeks sama — öeldes, et muudab kuriteoks väited, nagu oleksid natsid okupeerinud Poola (või Prantsusmaa või Madalmaad või teised riigid). Saksamaast saaks üleöö paariariik.

Miks ei häiri meid Venemaa õel mineviku moonutamine, küsib Daily Telegraph. Mida toob tulevik? Kas me näeme Katõni veresauna ümberhindamist? Võibolla hakkavad nad ka selles süüdistama poolakaid, väites, et tegemist oli kollektiivse enesetapuga.

Kui Balti riigid 1991. aastal Vene okupantidest vabanesid, jäi Venemaale osa Stalini poolt okupeeritud Ida-Preisimaast — Kaliningrad (endine Königsberg). Nagu Danzig enne Teist maailmasõda, on ka see piirkond ümbritsetud teistest riikidest. Kas venelased üritavad meile midagi öelda? Kas Venemaa kavatseb hakata Poolalt Kaliningradi viivat koridori nõudma, samal põhjusel nagu Hitler nõudis koridori Danzigi 70 aastat tagasi? Kui nii, siis võib Venemaa valla päästa suure rahvusvahelise sõja ning arvatavasti kohutava hävingu ning see oleks Poola süü, sest ta ei tule vastu „tagasihoidlikule” nõudmisele.