Wall Street Journal teatab luureandmetega kurssi viidud USA anonüümseks jäänud ametnikele ja seadusandjatele viidates, et Süüria armee salajane Üksus 450 on keemiarelvavarusid ringi liigutanud juba kuid, et vältida nende avastamist, vahendab Reuters.

USA ja Iisraeli luureagentuurid ja Lähis-Ida võimuesindajad usuvad siiski endiselt, et teavad enamiku valitsuse keemiarelvavarude asukohta.

Üks ametnik ütles aga Wall Street Journalile, et praegu teatakse keemiarelvade asukohast palju vähem kui kuus kuud tagasi.

Ajaleht tsiteeris kõrgetasemelist USA ametnikku, kes ütles, et Washingtoni hinnangul on Damaskusel tuhat tonni keemilisi ja bioloogilisi toimeaineid, kuigi neid võib olla ka rohkem.

Traditsiooniliselt hoiti suuremat osa keemia- ja bioloogilistest relvadest mõnedes kohtades riigi lääneosas, kuid relvi hakati hajutama umbes aasta tagasi, teatasid ametnikud.

Nad lisasid, et Ühendriigid usuvad nüüd, et arsenal on ümber paigutatud kuni 50 erinevasse kohta üle riigi.

Wall Street Journali teatel ei ole veel tehtud otsust, kas võtta sihtmärgiks väikese Üksus 450 juhtkond, mis koosneb president Bashar al-Assadi alaviidi usulahku kuuluvatest ohvitseridest.

Keemiarelvaobjekte ei kavatseta otse pommitada potentsiaalse ohu tõttu, et mürgid võivad kanduda tsiviilisikutega asustatud aladele, ütlesid ametnikud Wall Street Journalile.