„Ei ole mingit kahtlust, kõik teised seletused on välistatud. Rootsi on langenud võõrriigi räige ja vastuvõetamatu piiririkkumise ohvriks,“ ütles Göranson.

Reedel, 17. oktoobril võttis Rootsi kaitsevägi vastu usutavad andmed võõrriigi veealuse tegevuse kohta Stockholmi saarestikus ja luureoperatsioon algas samal päeval, teatas Rootsi kaitsevägi. Sellest võtsid osa nii mere-, maa- kui ka õhuüksused ning fikseeritud sensorid. Otsustavat rolli mängisid kaitseväe teatel avalikkuse tähelepanekud.

„Otsustavad tähelepanekud tegid kaitseväe sensorid. Selle tegi võimalikuks kvalifitseeritud ja operatiivne käitumine. Tähelepanek, mis täidab kõrgeima hinnangutaseme kriteeriumi, kinnitas allveelaeva olemasolu,“ ütles Göranson.

Rootsi kaitsevägi ei avalikusta selle tähelepaneku üksikasju, sest see võib paljastada informatsiooni Rootsi võimekuse ja vahendite kohta. Analüüsiga ei olnud võimalik kindlaks teha sissetungija päritoluriiki.

Lisaks otsustavale tähelepanekule on analüüsitud veel mitmeid teisi, mis on hinnatud kõrguselt teisele klassifitseerimistasemele. Ühe eraisiku tehtud pilt näitab objekti, mis liigub umbes ühesõlmese kiirusega, ja valget vahtu, mis tekib, kui vett surutakse läbi ventiilide allveelaeva ülaosas.

Teine tähelepanek tehti, kui Rootsi mereväe korvett sai tugeva signaali oma sensorite kaudu. Kohapeal läbi viidud uuring näitas värskeid jälgi põhjas. Veel nägi üks saarestiku elanik kõrgelt spetsiifiliste detailidega veealust objekti ning kaitseväe sensorid kinnitasid selles piirkonnas kaja. Samasuguseid tähelepanekuid tegid mitmed usaldusväärsed allikad.
Allveelaeva jälg merepõhjas
Allveelaeva jälg merepõhjas, joonis

„Kõik need tähelepanekud on suure usutavusega. Koos teiste tähelepanekutega annavad need meile mustri. Luureoperatsioon on niisiis kinnitanud, et võõrriik on tunginud Rootsi territooriumile. Selle tõsidus on ilmselge,“ ütles Göranson.

Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist ütles, et valitsus on otsustanud tähelepanekud allveelaeva kohta avalikustada. Hultqvist ütles, et usaldab kaitseväe tööd täielikult.

Piiririkkumine, mis leidis aset Rootsi territooriumil on räige ja täiesti vastuvõetamatu, ütles Hultqvist.

Rootsi peaminister Stefan Löfven ütles, et valitsus peab seda informatsiooni väga tõsiseks ja väljakutseks.

Riigi piiride kindlustamine on Löfveni sõnul valitsuse kõige tähtsamate ülesannete hulgas.

Löfveni sõnul võib selle raporti avalikustamise hetkel tõstatada palju hüpoteese, aga valitsus ja poliitikud peavad jääma faktide juurde.

"Me nõuame, et Rootsi piire austataks," ütles Löfven. "Me oleme alati nõudnud ja nõuame ka tulevikus oma territoriaalse terviklikkuse austamist."