Mürgised ained ei püsi selleks ettenähtud alal, kirjutab ajaleht. Väidetavalt näitavad proovid ohtlike keskkonnamürkide sisaldumist vees ning Helsingin Sanomate hinnangul võib selle mõju ulatuda ka Soome laheni.

Soome keskkonnakeskus Syke teatas täna, et leke ei kujuta praegu Soomele otsest ohtu, sest otse keskkonda midagi ei leki.

Lekkekahtlus kuu eest

Võimud on varem eitanud probleeme hoidlas. Tänavu veebruaris, kui kahe miljoni tonni ohtlike jäätmetega mahutid täitusid veega ja hakkasid lekkima, teatas linna looduskasutuse komitee, et suurveega jääb polügoon alati vee alla, kuid see ei tähenda veel keskkonnaõnnetust.

Venemaa peaprokurör Juri Tšaika andis veebruaris korralduse viia läbi kontroll seoses meedias avaldatud informatsiooniga mürgiste jäätmete lekke kohta Krasnõi Bori polügoonilt Neeva jõkke.

Fontanka.ru kirjutas 1. veebruaril, et Krasnõi Bori ohtlike jäätmete polügoonil on tekkinud eriolukord. Sooja ilma tõttu voolab mürgine vesi reservuaaridest välja ning jõuab Neeva jõkke ning edasi Soome lahte.

Polügooni potentsiaalsest ohtlikkusest räägib ka see, et kui 2014. aastal puhastati kahe reservuaari pinda, läksid tünnid veokite kastides ise põlema, märkis Fontanka.ru.

Ka polügooni juhataja Viktor Koljadov saatis kohalikele võimuorganitele kirja palvega kuulutada välja eriolukord, kuid võimud pole kuidagi reageerinud. Juriidiliselt asub Krasnõi Bor Peterburi linna loodusvarade kasutamise komitee haldusalas, kuid geograafiliselt Leningradi oblastis. „Keegi ei taha võtta omale vastutust polügoonil toimuva eest,“ märkis Fontanka.ru.

Krasnõi Bori polügoon tegutseb alates 1970. aastatest. See on Venemaa Loode föderaalringkonna suurim mürgiste jäätmete, keemia-, meditsiini- ja tööstusettevõtete tegevuse produktide matmispaik. Polügoon asub 30 kilomeetri kaugusel Peterburi kesklinnast.