Ajaleht Expressen kirjutab, et külma sõja ajal oli Nõukogude Liidu kaardid Rootsi saarestike ja ranniku kohta täpsemad kui Rootsi oma kaardid. Ka Kanadas on Expresseni teatel arvatud, et kohalikus mereliikluses võiks kasutada varem salastatud olnud Nõukogude kaarte Kanada kaartide asemel, sest need on kvaliteetsemad, vahendab Uusi Suomi.

„Kui jutt käib sügavustest ja kõrgustest, olid nende kaardid paremad kui meie kaardid, see on fakt,“ ütles varem Rootsi kaitsejõududes kaartide eest vastutanud Christer Johansson sellel teemal avaldatud raamatus.

Selle raamatu toimetajate hulka kuuluv vilunud aimekirjanik Lars Gyllenhaal ütles Expressenile, et Nõukogude kaardimeistrid käisid korduvalt Rootsis andmeid kogumas. Kaartidele on märgitud üksikasjalikult nii sõjalised objektid kui ka sadamad, aga ka telemastide asukohad ja näiteks meediaväljaannete asupaigad.

„Nad ei kogunud lihtsalt andmeid Rootsi kaartidelt või aerofotodelt. Nad on kindlasti olnud kohapeal ja vees märkmeid tegemas,“ ütles Gyllenhaal.