Janssen oli õnnetuse ajal esimese klassi kupees kohe juhikabiini taga. „Juhikabiini uks läheb lahti ja masinist tuleb välja, keskealine naine. Ta vaatab mõnevõrra segaduses olevana ringi ja hakkab äkki rääkima. „Ma kardan, et ma ei pannud punast tuld tähele,“ ütleb ta. Me oleme liiga hämmastunud, et vastata,“ jutustas Janssen.

Hollandi raudteefirma Nederlandse Spoorwegen (NS) direktor Bert Meerstadt, kes andis pühapäeval koos raudtee infrastruktuuri omanikfirma ProRail direktrissi Marion Goutiga pressikonverentsi, ei taha seda kommenteerida. Ta ootab uurimise tulemusi ja ei tee õnnetuse põhjuse kohta enne seda mingeid avaldusi.

Umbes kella poole seitsme ajal laupäeva õhtul põrkas Den Helderist Nijmegenisse suundunud linnadevaheline rong kokku Amsterdamist Uitgeesti suundunud kohaliku rongiga. Enamik vigastatuid olid linnadevahelises rongis. Mõnede pealtnägijate sõnul sõitsid mõlemad rongid kiirusega umbes 50 kilomeetrit tunnis, teiste väitel oli kiirus väiksem.

Et linnadevaheline rong oli peaaegu perrooni juurde saabunud ja kohalik rong sealt just lahkunud, olid paljud reisijad püsti.