Hiljutise vestluse ajal räägiti Hodorkovskile vähktõve all kannatava ema seisundi halvenemisest ja uuest kriminaaljuurdlusest, mida kohe-kohe alustatakse. Just see vestlus, mis toimus ilma advokaatide juuresolekuta, panigi Hodorkovski armuandmispalvega president Vladimir Putini poole pöörduma, kirjutas Kommersant Lenta.ru vahendusel.

Hodorkovski ema ei osanud Kommersandile vastata, kas poeg kirjutas armuandmispalve ise, kellegi survel või dikteerimise järgi. Tema otsusest sai Marina Hodorkovskaja teada meediast.

Kommersant tuletas meelde, et Hodorkovski vabanemistähtaeg on 2014. aasta 23. august. Kuni viimase ajani keeldus ta armuandmispalvega presidendi poole pöördumast, sest ei pea enda süüdimõistmist õiglaseks. Pärast armuandmist ei ole enam alust kohtuotsuse peale edasi kaevata, raskusi tekib ka rahvusvahelistes kohtutes, kus JUKOS-e endised aktsionärid, partnerid ja kreeditorid üritavad saada tagasi firma varasid või vähemalt selle eest kompensatsiooni.

Putin teatas Hodorkovski armuandmispalvest neljapäeval pärast oma suurt pressikonverentsi. Putini sõnul viitas Hodorkovski humanitaarse iseloomuga asjaoludele. President teatas, et kavatseb lähimal ajal palve rahuldada. Enne seda ütles Putin ühele küsimusele vastates, et ei näe perspektiivi uue kriminaaljuurdluse alustamises Hodorkovski üle.

Oodatakse, et Hodorkovski saab vabadusse enne uusaastapidustusi, teatas Kommersant.