Suurbritannia välisministeerium teatas, et ei kommenteeri luureküsimusi. Välisminister William Hague ütles aprillis, et Heywood ei olnud mitte kuidagi valitsuse palgal. Juhtum on Hiina aastakümnete suurima poliitilise skandaali keskmes, vahendab BBC News.

Heywoodi surm 2011. aasta novembris viis Chongqingi linna kommunistliku partei juhi Bo allakäiguni.

Bo naine Gu Kailai mõisteti augustis Heywoodi mõrva eest Chongqingi hotellis vangi. Linna endine politseiülem Wang Lijun vangistati samuti sama skandaaliga seoses.

Bo visati septembris välja Hiina parlamendist, mistõttu kaotas ta saadikupuutumatuse. Bo'd süüdistatakse võimu kuritarvitamises, altkäemaksuvõtmises ja parteidistsipliini rikkumises. Tulevikus ootab teda ilmselt kohtuprotsess.

Kohe pärast seda, kui Heywoodi surm oli paisanud Hiina poliitilisse kriisi, hakati esitama väiteid, et britt võis olla spioon.

Wall Street Journal teatas anonüümseks jäänud sõpru ja Briti ametnikke tsiteerides, et kuigi Heywood ei olnud MI6 töötaja, edastas ta teadaolevalt sellele informatsiooni.

„Journali uuringu käigus, mis põhineb intervjuudel praeguste ja endiste Briti ametnike ning mõrvatud briti lähedaste sõpradega, leiti, et isik, kellega Heywood 2009. aastal kohtus, tunnistas talle hiljem, et on MI6 ohvitser,“ kirjutas Wall Street Journal. „Heywood kohtus selle isikuga hiljem Hiinas regulaarselt ning jätkas informatsiooni edastamist Bo isiklike asjade kohta.“

Heywoodi sugulased keeldusid väidet Wall Street Journalile kommenteerimast.

Tekib uus küsimus, miks ei avaldanud Briti võimud Hiinale survet põhjalikuma uurimise korraldamiseks kohe, kui Heywoodi surmast teada saadi, kui Heywood neile tuttav oli.

41-aastane Heywood oli elanud Hiinas alates 1990. aastate algusest ning rääkis soravalt mandarini keelt.

Heywoodi ning Bo ja tema naise Gu sidemete iseloom pole teada, kuid Heywoodi on mõnedes teadetes nimetatud finantsvahendajaks. Hiina riigimeedia teatel tappis Gu Heywoodi viltu läinud äritehingu pärast.