Iraani ametnikud teatasid, et nende vastuoluline ja otsekohene president, kes osaleb ÜRO peassambleel, tahtis “avaldada austust” ning panna pärja 2001. aastal toimunud al-Qaida rünnaku ohvritele. Kuid praegu tehakse hoone alusmüüri juures ümberehitustöid ning “oleks võimatu minna sinna, kuhu ka teised inimesed ei lähe”, ütles politseijuht Raymond Kelly CNN-ile.

Politsei esindaja Paul Browne ütles, et iraanlased ei ole avalikult esitanud mingeid edasisi soove Ground Zero nime all tuntud paiga külastamiseks. Kuid ta lisas, et “kui esitatakse edasisi soove, lükkaksime me need tagasi”.

Valge Maja esindaja Gordon Johndroe teatas reporteritele, et on “enam kui imelik, et Ground Zerot tahab külastada selle riigi president, mis toetab terroriste”.

USA ja Iraani vahel puuduvad diplomaatilised suhted 1980. aastast alates, kuid Iraanil on endiselt mission ÜRO-s. Iraani esindus ütles, et New Yorgi ametnikud ei ole neid oma otsusest teavitanud, kuid avaldasid eile õhtul tehtud avalduses keeldumise üle kahetsust.

Pinged USA ja Iraani vahel on suured. USA süüdistab Teherani Iraagi võitlejate relvadega varustamises ning tuumarelva arendamises.