Rahvusvahelise missiooni suhtes kriitilises kõnes teatas Karzai, et afgaanide kontrolli alla lähevad provintsipealinnad Laskar Gah riigi lõunaosas, Herat läänes, Mazar-e-Sharif põhjas ning Mehterlam idas. Lisaks sellele võtavad Afganistani julgeolekujõud rahvusvahelistelt vägedelt kontrolli üle terves Bamiyani ja Panjshiri provintsis, kus on võideldud väga vähe või üldse mitte, ning Kabuli provintsis, välja arvatud rahutu Surobi piirkond, teatab Associated Press.

„Afganistani rahvas ei taha enam, et selle maa kaitsmine oleks teiste kätes. On meie ülesanne heisata oma lipp au ja uhkusega,” ütles Karzai rahvuslikus sõjaväeakadeemias Kabulis peetud kõnes.

Alade üleandmist nähakse kriitilise sammuna kogu võimu üleandmisel Afganistani valitsusele, kui välisriikide väed 2014. aastal riigist lahkuvad, teatab BBC News.

Üks üleantavatest linnadest on problemaatilise Helmandi provintsi pealinn Lashkar Gah, kus kogunesid esmaspäeval tuhanded inimesed staadionile kontserti vaatama ja uue aasta saabumist tähistama. Aasta tagasi poleks selline asi veel võimalik olnud.

Vaatamata olulisele paranemisele on Afganistani politsei ja armee kvaliteet endiselt kahtlane ning paljud inimesed, nii Helmandis kui ka mujal, kardavad, et Afganistani väed ei suuda suvisele Talibani rünnakule vastu seista.