San Francisco apellatsioonikohus otsustas nädalavahetusel jätta esialgu jõusse Seattle'i föderaalkohtuniku James Robarti otsuse, millega peatati sissesõidukeelu rakendamine, ja palus osapooltelt (Trumpi administratsioonilt ja Washingtoni osariigilt) esmaspäeva õhtuks argumente oma seisukohtade kaitseks, vahendab uudisteagentuur AP.

Washingtoni ja Minnesota osariikide hinnangul tähendaks apellatsiooni rahuldamine „hädade jätkumist, perekondade lahutamist, meie üliõpilaste ja õppejõudude lõksu jäämist, ja reisimise piiramist“.

Osariikide kaasust toetas märkustega mitu endist julgeolekuametnikku ja kaks endist välisministrit: John Kerry ja Madeleine Albright. Nende sõnul viib Trumpi administratsiooni sissesõidupiirang elude segipaiskamiseni, halvab USA terrorismivastase partnerluse üle kogu maailma ega suurenda riigi turvalistust.

Ühtlasi hoiatati, et piirangust saab hoogu juurde terroriorganisatsiooni ISIL propagandamasin, mille värbamissõnumit see teenib, kuna toidab narratiivi Ameerika Ühendriikide sõjast islamiga.

Valitsus lubas kohtuotsuse vaidlustada ja hoiatas, et see seab vahetusse ohtu kogu avalikkuse, tõkestab riigipea korralduse jõustamist ja „seab kahtluse alla presidendi rahvusliku julgeoleku alase otsuse teatava hulga (mittekodanike) kujutatavast ohust ning parimast viisist seda riski vähendada“.

„See niinimetatud kohtuniku naeruväärne otsus jätab USA praktiliselt õiguskorrata,“ lajatas president Trump eile pärastlõunal oma Twitteri kontol. „Otsus tühistatakse,“ lubas ta.

Apellatsiooni arutab kolmest kohtunikust koosnev kolleegium.