Eksriigipea sõnul jutustas 2008. aasta juunikuus riikliku julgeolekuameti toonane peadirektor Povilas Malakauskas salakõnelustest Valgevene julgeolekuteenistuse juhtidega Leedus kinni peetud Valgevene KGB kindrali vahetamisest Minskis kinni võetud Leedu julgeolekuameti töötaja vastu, vahendab BNS.

Leedu andis kinni peetud valgevenelase üle Poolale, kes soovis tema üle kohut pidada, ent Leedu ja Poola toonased presidendid Adamkus ja Lech Kaczynski leppisid kokku, et valgevenelane antakse tagasi Leedule, kes vahetab ta oma julgeolekutöötaja vastu.

“Mõnda aega varem pidas Leedu oma territooriumil kinni Valgevene KGB kindrali. Poolakate palvel andsime ta üle Poolale, kus tema üle hakatakse kohut pidama. Kättemaksuks pidasid valgevenelased kinni meie julgeolekuameti ekstöötaja ja panid ta vangi. Me saime Minskist ettepaneku vahetada vahistatuid,” kirjutab Adamkus.

“Mul paluti sellest kõnelda Poola presidendi Lech Kaczynskiga, ja seda ma ka tegin. Poolakad saadavad kinni peetud valgevenelase kohtu alla, ent vanglas hoidma ei hakka – annavad üle meile ja me saame ta oma inimese vastu vahetada,” kirjeldas Adamkus 8. juunil aset leidnud kohtumist.

Raamatus kinnitatakse, et Malakauskas kohtus sama aasta maikuus Minskis mitteametlikult Valgevene KGB juhiga.

“Nad arutasid näost näkku info vahetamise võimalusi, visandasid omalaadse “punase liini” koostöö piiri määratledes. Malakauskas kinnitas, et tema Valgevene kolleegil on president Aleksandr Lukašenko silmis hiiglaslik usaldus, see on talle lähedane inimene,” kirjutab eksriigipea 27. mai kohtumise kohta.