Adamkus nimetas päevalehele Lietuvos Rytas antud intervjuus 26. juunil surnud Brazauskast ausaks katoliiklaseks ja pidas tähtsaimaks inimeste austust lahkunu vastu.

„Ma vestlesin Leedu katoliku kiriku juhtidega ja väljendasin veendumust, et sark president Brazauskase surnukehaga peab olema katedraalis, kuid mind ei võetud kuulda. Kahju, et kirik ei lubanud puusärki sellesse pühamusse," ütles Adamkus.

Eelmine president rõhutas, et just Brazauskas oli see, kes tagastas katedraali usklikele.

„Arvan, et ta elas kui aus katoliiklane, olen näinud kuidas ta pihil käib ja tean, et ta võttis salaja viimse võidmise vastu. Me matame katoliiklikku presidenti. See on suur viga," ütles Adamkus, kes ei suuda mõista kiriku vastuseisu.

Kiriku juhtkonna otsuse kohaselt ei viida matusepäeval 1. juulil tseremoonia ajal puusärki Brazauskase surnukehaga Vilniuse katedraali sisse.

Pikki aastaid Brazauskasega tihedalt suhelnud püha isa Sigitas Sudentas ütles, et kuulis lahkunult mitmeid kordi soovi olla just katedraalist viimsele teekonnale saadetud.

77-aastane taasiseseisvunud Leedu esimene president ja pikaaegseim peaminister Algirdas Mykolas Brazauskas suri laupäeval, 26. juunil raske haiguse tagajärjel oma Vilniuses Turniškėsis asuvas residentsis.