Abhaasia opositsioon nõuab presidendi tagasiastumist ja võimusüsteemi reformimist. Esmaspäeva õhtul võttis opositsioon presidendi administratsiooni hoone oma kontrolli alla ja teatas, et võtab vabariigi juhtimise ajutiselt oma kätte, vahendab RIA Novosti.

„Ma ei ole kuhugi ära sõitnud. Ma viibin Abhaasias. Me arutame julgeolekunõukogu liikmetega erinevaid sündmuste arengu variante. Minu eesmärk ja minu kolleegide tegevuse eesmärk oli üks – mitte lubada sündmustel areneda selle stsenaariumi järgi, mis ei oleks meie riigi jaoks parandamatu,“ ütles Ankvab Abhaasia televisioonile.

Ankvabi sõnul toimusid pärast meeleavaldust läbirääkimised opositsiooni koordinatsiooninõukoguga, kus arutati olukorra normaliseerimist. Opositsioon esitas Ankvabi sõnul kategoorilised nõudmised presidendi, valitsuse, peaprokuröri ning Tkuartšali ja Gali rajoonide juhtide tagasiastumiseks. Palve peale arutada üksikasju suletud uste taga pöörasid opositsiooni esindajad järsult ümber ja läksid oma toetajate juurde, pärast mida alustati administratsioonihoone hõivamist.

„Loomulikult oleks valve võinud võtta tarvitusele adekvaatsed meetmed, kuid milleni see oleks viinud, saadakse suurepäraselt aru. Seda ei tehtud. See tähendab seda, et meil on veel olemas võimalus suunata olukord tagasi õiguslikule rajale. Juriidiliselt on see muidugi relvastatud jõuga võimu haaramise katse,“ ütles Ankvab.

Ankvab rõhutas, et jõustruktuurid on riigile truud ja võtavad tarvitusele kõik meetmed, et olukord stabiliseeruks.