Teisipäeval Asharq al Awsati nimelises lehes avaldatud intervjuus ütleb Abbas avalikult välja seda, mida ta varem on öelnud eravestlustes, teatab Fox News.

Abbas ütleb, et sõjaline ülestõus peaks lõppema, kuid see ei tähenda vastupanu lõppemist Iisraeli okupatsioonile.

Abbas ei ole kunagi varjanud, et peab vägivalda valeks lahenduseks. Kuid seni, kuni Yasser Arafat elas, ei julgenud ta Arafati organiseeritud ülestõusu kritiseerida.

Viimased avaliku arvamuse küsitlused näitavad, et palestiinlased hakkavad sõjast ära väsima ning rohkem kui pool elanikkonnast peab vägivalla kasutamist neile endile kahjulikuks.

“Vägivalla kasutamine oli kahjulik ja peab lõppema,” ütleb Abbas oma intervjuus. Iisrael toetab vaikimisi Abbasi kandidatuuri PO presidendi kohale, kuna peab teda palestiinlaste mõõduka tiiva esindajaks. Sama annavad juudid endale aru, et avalik toetud ükskõik millisele Palestiina poliitikule Iisraeli poolt vähendaks tema populaarsust palestiinlaste hulgas.

Rääkides Palestiina julgeolekujõududest tunnistab Abbas, et selles valdkonnas valitseb kaos. Abbas kinnitab, et tal käivad läbirääkimised Hamasi ja Islamijihadi liikumistega, et kaasata need organisatsioonid PLO poliitilisse protsessi.

Abbasi mõju terroriorganisatsioonidele on aga ülimalt piiratud, selle tunnistuseks on Hamasi esmaspäevane rünnak Iisraeli kontrollpunkti vastu Gaza sektoris.