Pärast raskeid seksuaalkuritegusid süüdimatuks kuulutatud 51-aastane Van Den Bleeken on aastaid omale eutanaasiaõigust nõudnud. 20. eluaastates pani ta toime seksuaalmõrva ja neli vägistamist ega vabanenud oma väärastunud seksuaalfantaasiatest. Sundravil oleks ta pidanud saama teraapiat, aga ravikohtade puuduse tõttu istub ta juba aastaid tavalises vangikongis, vahendab De Volkskrant.

„Ma istun siin omamoodi sarkofaagis ja ootan surma,“ ütles Van Den Bleeken telesaates „Panorama“. Ta tunnistas, et on ühiskonnale ohtlik ega tohi kunagi vabaks saada. „Inimesed, kes ühiskonnale probleeme tekitavad, tuleb luku taha panna ja mina olen üks neist. Aga kui neid luku taga hoida, pole nendega midagi mõistlikku pihta hakata. Nüüd ma lihtsalt istun siin ja hääbun.“

Kaks psühhiaatrit otsustas, et Van Den Bleeken kannatab väljakannatamatut psüühilist piina ja tal on õigus eutanaasiale.

Siiski jääb Van Den Bleekeni eutanaasiaprotseduur seekord ära. Justiitsminister Geens ütles flaami ringhäälingule VRT, et Van Den Bleeken viiakse neljapäeval äsja asutatud kohtupsühhiaatrilisse keskusse Genti. See pole ette nähtud pikaaegseks raviks, vaid inimestele, keda saab uuesti ühiskonda integreerida. Seal uuritakse, kas Van Den Bleekeni jaoks on võimalik mingit lahendust leida. Kui seda ei suudeta, on võimalik ta üle viia mõnesse sundravikliinikusse Hollandisse.

Van Den Bleekeni eutanaasiasoov on Belgias palju kära tekitanud. Arstid, juristid ja poliitikud peavad seda häbiasjaks, et keegi valib surma ravi kättesaadamatuse tõttu. Belgias istub vangis 1150 sundravile määratut, kes ei saa asjakohast ravi. Vähemalt 15 neist on Van Den Bleekeni eeskujul eutanaasiat taodelnud.