23-aastane prantslasele saadi jälile, kui ta üritas interneti teel osta automaatrelva Kalašnikov, millega panna toime veretöö prantslaste suurimal pühal Bastille' päeval, vahendab ajaleht The Guardian.

Ametnike sõnul kuulus mees paremäärmuslaste hulka ja tahtis tappa president Macroni, nagu ka mustanahalisi, araablasi, juute ja homoseksuaale.

Äärmuslane sai süüdistuse terrorismikuriteos juba läinud laupäeval, kuid detailid tema kavatsuste kohta tulid avalikuks alles eile.

Mees kavatses 14. juulil avada tule hetkel, mil Macron tervitab saluudiga pidulisi.

Ameerika Ühendriikide president on tänavu aukülaline prantslaste rahvuspäeva pidustustel, millega mälestatakse Bastille' kindluse vallutamist Prantsuse revolutsiooni käigus 1789. aastal, ja saanuks sellega veretöö tunnistajaks.

Võimud said radikaalsete vaadetega pariislase kavatsustele jälile, kui ta ähvardas riigipea tappa ühes arvutimänguhuviliste interneti jututoas, mis oli luureamentike jälgimise all.

Kui terrorismivastane politsei ilmus rünnakukavandaja Argenteuil asuva kodu ukse taha, ähvardas viimane neid kööginoaga. Ta suruti politseinike poolt maha ja võeti vahi alla. Äärmuslase autost leiti hiljem veel hulgaliselt tulirelvi.

Allikate sõnul oli mees psühholoogiliselt häiritud, kuid otsusekindel. Tema profiil sarnanevat Maxime Brunerie omaga, kes tulistas 2002. aastal Bastille päeva pidustustel gollistist presidenti
Jacques Chiraci.

Brunerie oli neonats, kes mõisteti kümneks aastaks vangi, kuni ta 2009. aastal vabastati.

'Emmanuel Macron, kellest sai mais 39-aastasena Prantsusmaa ajaloo noorim president, on saanud juba hulgaliselt tapmisähvardusi, sh nii ähvardavaid paber- kui elektroonkirju.