“Me arvame, et hävinud on vähemalt 650 000 kodu, see on mõjutanud 1,5 miljoni inimese elusid ning uppunud on peaagu 200 inimest,” ütles Genfis baseeruva ÜRO humanitaarabi koordineeriva ametkonna juht Elisabeth Brys. “Praegu on paljudes riikides lõikuseaeg ning toiduvarusid napib juba praegu.”

Vihmad, mis on seotud El Niño ookeanitemperatuuride muutumisega, on tabanud riikide valitsusi ootamatult. Paljud kõige hullemini kannatada saanud piirkonnad on pealinnadest kaugel ning kahjusid alles hinnatakse, kirjutab Guardian.

Burkina Faso, Togo ja Ghana on kuulutanud ametlikult välja katastroofiolukorra ning palunud rahvusvahelist abi. Neile järgnevad arvatavasti ka mitmed teised riigid. Eile palusid abi Uganda kohalike võimude esindajad ning süüdistasid oma valitsust abist keeldumises. Uganda tervishoiueksperdid ütlevad, et üleujutused on pea kahekordistanud malaaria ja haigusliku kõhulahtisuse juhtumeid. Allikad, kaevud ja puuraugud on pärast käimlate üleujutamist saastunud. Meteoroloogid ütlesid sel nädalal, et üleujutused Ugandas muutuvad lähima kahe või kolme kuu jooksul hullemaks.

Kõige hullemini võib olla kannatada saanud Sudaan, kus on pärast vihmade algust juulis on saanud surma 130 inimest ning kodust jäänud ilma üle 200 000 inimese. ÜRO toiduabiprogrammi WFP Lõuna-Sudaani kontori juht Justin Bagirishya ütles, et puudub ligipääs 16 000 kannatada saanud inimesele. “Ei ole kõlblikke teid ega lennuradasid.”

Ghanas on üleujutused surmanud 32 inimest ning teinud kodust ilma jätnud 260 000 elanikku.

Üleujutused on kõige raskemini tabanud kõige haavatavamaid riike, teatab ÜRO. WFP teatas eile, et annab erakorralist toiduabi seitsmele riigile ning palub rahvusvaheliselt kogukonnalt veel abi.