Poola tähistatakse sel nädalal suurejooneliselt 1980. aastal ametiühinguliikumise Solidaarsus (Solidarność) ja valitsuse vahel sõlmitud nn augustilepete juubelit. Ka Tallinnas avati sel puhul mälestuspink.

76 protsenti Homo Homini poolt läbiviidud küsitlusele vastanutest arvavad, et Wałęsa peaks osalema täna Szczecinis, homme Gdańskis ja 3. septembril Sileesias toimuvatel aastapäevaüritustel.  

Endine riigipea Wałęsa oli varem teatanud, et loobub arvatavasti ka Gdynias toimuvast Solidaarsuse aastapäevakongressist, mille külaliste hulka kuuluvad ka Poola värske president Bronisław Komorowski ja peaminister Donald Tusk.

Vaid 14 protsenti arvab, et karismaatiline liikumise omaaegne liider ei peaks osalema juubeliüritustel, mis märgivad kommunistliku valitsuse poolt Solidaarsusele ametliku staatuse andmist (see oli esimene sellise staatusega ametiühing idablokis).

Wałęsa on pikka aega olnud Solidaarsuse praeguse juhtkonnaga nugade peal, mis toetab nüüd kunagist vaenlast - opositsioonis viibivat Jarosław Kaczyński juhitud Õiguse ja Õigluse (PiS) parteid.

67-aastane veteranpoliitik, kes on viimastel aastatel südameoperatsioonid üle elanud, kuulutas oma ajaveebis, et on väsinud ja ei soovi seetõttu sel nädalal toimuvatel pidustustel osaleda.

Polskie Radio poolt tellitud Homo Homini uuringus osales 1073 inimest Poola ühiskonna kõigist kihtidest.

Pikem uudislugu