Trump keeldus neljapäeval laskmast ajakirjanikel koos endaga Washingtoni sõita, et kohtuda president Barack Obama ja kongressi juhtidega. Trumpi juhtivad nõunikud lükkasid tagasi uudisteorganisatsioonide taotlused lasta väikesel ajakirjanike seltskonnal Trumpiga neil kohtumistel kaasas käia, teatab Associated Press.

Otsus oli osa Trumpi läbipaistmatute sammude mustrist pärast teisipäevast valimisvõitu. Kolmapäeval oli ta täielikult vaateväljalt kadunud. Abid teatasid, et Trump oli ümbritsetud nõuandjatest oma kontoris New Yorgis. Trumpi meeskond ei ole avaldanud tema päevakava ega teateid selle kohta, kuidas ta on oma aega veetnud. Pole teatatud ka telefonikõnedest või muudest kontaktidest maailma riigijuhtidega.

Kui Trumpile saatis kolmapäeval õnnitlustelegrammi Venemaa president Vladimir Putin, levitas uudist Moskva. Telefonikõne Suurbritannia peaministri Theresa Mayga tehti teatavaks Londonis. Sama kehtib telefonivestluste kohta Iisraeli, Egiptuse, Lõuna-Korea ja Austraalia juhtidega.

Eelmised presidendid on andnud pärast valimisi kohe pressikonverentse, isegi esimestel segastel tundidel, märgib Associated Press.

Varased märgid näitavad, et Trump on valmis rikkuma protokolli, mis puudutab pressi ligipääsu ja läbipaistvust.

Kandidaadina nimetas Trump pressi „vastikuks“ ja „ebaausaks“. Ta ei lubanud ajakirjanikel lennata üritustele oma lennukis ning alustas mõnikord üritusi enne ajakirjanike saabumist.

Uudisteorganisatsioonid püüdsid nädalaid koordineerida ajakirjanike reisimist koos Trumpiga kohe pärast valimisi, kui ta võidab.

Valge Maja korrespondentide assotsiatsioon, mis koordineerib ajakirjanike tööd presidendi ümber, kutsus Trumpi üles lubama ajakirjanikke kajastama tema kohtumisi ja muid liikumisi.

„See otsus võib muuta ameeriklased pimedaks tema asukoha ja tervise suhtes riikliku kriisi korral,“ ütles Reutersi Valge Maja korrespondent ja assotsiatsiooni president Jeff Mason. „Ajakirjanikegrupil koos järgmise presidendiga reisida ja teda kajastada mittelubamine on vastuvõetamatu.“

Trumpi kohtumist Obamaga kajastasid Valge Maja reporterid, fotograafid ja teleajakirjanikud, kes kajastavad Obama tegemisi.