“Lp. Carl Bildt

Oma kirjas Venemaa presidendile Boriss Jeltsinile 31. augustist 1994 viimaste vene sõdurite lahkumise puhul Eestist kirjutasite: “Me võime nüüd öelda, et Euroopa areng on kindlalt jõudnud uude faasi, kus varasemad lahingud ja ebaõiglus on selja taha jäetud”.

Neli nädalat hiljem, 28. septembril, kui teie ametiaeg kestis viimaseid päevi, toimus Balti merel Estonia katastroof, milles segastel asjaoludel uppunud reisiparvlaev võttis kaasa 852 inimelu.

Seletamatu laevahukk ja osade Rootsi kätes viibinud eestlastest meeskonnaliikmete saladuslik kadumine näitavad, et “uus faas” mida mainisite oma kirjas, kus “varasemad lahingud ja ebaõiglus on selja taha jäetud”, oli reaalsusest kaugel.

Rootsi televisioon (SVT 1) on toonud päevavalgele, et samal ajal, kui teie olite peaminister, olid Rootsi sõjajõudude ülemjuhataja Owe Wiktorin ja tolli peadirektor Ulf Larsson kokku leppinud, et lubavad tsiviilaluse Estonia kasutamist salajaste Nõukogude (või Vene) sõjatehnikaveoste transportimiseks. Vastavalt kohtunik Johan Hirschfeldti raportile 21. jaanuarist 2005 oli see kokkulepe Rootsi valitsusele selle kõrgeimal tasemel teada.

Me teame nüüd, et sellised salajased veod toimusid 14. ja 20. septembril 1994. Veelgi enam, tõendusmaterjal viitab sellele, et tunduvalt suurem nõukogudeaegse sõjatehnika veos oli Estonia pardal sellel ööl, kui ta uppus — 27.-28. septembril.

Wiktorin ja Larsson valetasid ilmselt kohtunik Hirschfeldtile, öeldes, et see salakaup oli mõeldud Rootsi kaitsejõududele. Uus informatsioon räägib meile, et vähemalt üks varajasematest saadetistest suundus Arlanda lennuväljale ning sealt, läbi Egiptuse, ühte Lähis-Ida riiki, võimalik et Iisraeli. See viitab sellele, et kogu sõjavarustuse smuugeldamisoperatsioon, mis kasutas üle 1000 süütu inimelu kilbina, ning mis on Estonia uppumise kõige tõenäolisem põhjus, oli välisoperatsioon, võimalik et viidud läbi Iisraeli Mossadi poolt.

Nõukogude relvastuse salajane smuugeldamine, mis oli heaks kiidetud Rootsi valitsuse kõige kõrgemal tasemel, muutis reisiparvlaeva Estonia sõjaliseks sihtmärgiks.

Me teame nüüd, et laevafirma Nordström & Thulin, Estonia kaasomanik, oli 28. septembri 1994 hommikuks tellinud eskortkonvoi Rootsi transpordiministeeriumi Vägverket osakonnast, mis pidi assisteerima sensitiivse veose maanteetransporti sadamast Arlanda lennuväljale.

502 rootslast hukkus Estonial koos mitme teise riigi kodanikega ning kuni tänase päevani on laevahuku põhjus jäänud saladuselooriga kaetuks. Rootsi valitsus on olnud suurimaks takistuseks uurijatele, kes üritavad tuua päevavalgele Estonia uppumise tagamaid. Miks on Rootsi lubanud, aidanud ja varjanud teise riigi kuritegu?

Nii, nagu tuleb välja aina enam fakte, paljastuvad ka valed, mida on kasutatud tõe kinnimätsimiseks Estonia huku kohta. Näiteks on hiljuti avaldatud helikopterite logiraamatud näidanud, et lõppraport põhineb valeinformatsioonil. Rootsi merejõudude helikopter Y-64 oli õhus palju varem ja pikemalt kui lõppraport seda tunnistab. See viitab sellele, et Aftonbladet’i raport 8 või 9 inimese päästmisest Kenneth Svenssoni ja Y-64 poolt enne kella 4 28. septembri hommikul on tõsi.

Need 8 või 9 inimest viidi Huddinge haiglasse, kust nad kadusid. 1. oktoobril 1994 teatas Eesti saatkond kirjalikult Rootsi valitsusele, et info andmisest eestlastest kannatanute kohta ning ligipääsust neile on korduvalt keeldutud.

Kõigi nende selgitamata asjaolude kohta Estonia uppumise juures ütleb Rootsi veteranajakirjanik Sven Anér: “Mees, kes vastutas, oli Carl Bildt”.

Ma saan täielikult aru sellest, et raskes olukorras tehti vigu. Need vead sundisid valitsust varjama tõde ja esitama valesid, kuid see ei saa nii jätkuda. Ma tahan anda teile võimaluse näidata, et olete puhas, ning rääkida sellest, mis toimus tol saatuslikul ööl. Teie isiklikud kahetsused seoses kuriteo ja selle varjamisega kummitavad teid kogu elu, kuni te tulete lagedale sellega, mida te teate ja lasete tõel päevavalgele tulla.

Ma tahaksin teile abiks olla sellest koormast vabanemisel, mida te kannate seoses tõe varjamisega Estonia katastroofi kohta. Te võiksite olla eeskujuks ja aidata pärale jõuda sellel “uuel faasil”, millest te Boriss Jeltsinile kirjutasite, rääkides tõtt ja jättes selja taha oma enda “endised lahingud ja ebaõigluse”.

Ma loodan teilt peatselt kuulda ning usun teid nägevat, et on tark tegu astuda avalikkuse ette tõega Estonia katstroofi kohta.

Siiralt teie,

Christopher Bollyn, American Free Press”.