Viimane suurem koosolek toimetuses: kas kõik ettevalmistused on tehtud, vajalik tehnika olemas ning plaanid paigas? Jah, tundub, et üht-teist on veel teha, aga üldiselt on plaan juba selge.


Sündmused Tartus algavad juba päev varem

Fotograafid Andres Putting ja Ilmar Saabas stardivad lõunaosariikidesse juba neljapäeval. Ilmar võtab enda kanda paraadi peaproovi Raadil ning Andres aumärkide üleandmised. 

Aumärkide üleandmise järgsel vastuvõtul on igati paslik alustada ka intervjuudega, koos Anne Sääsega teeme nii mõnedki intervjuud.

Õhtul on kõige mehisem koht aga suur uus Maaülikooli võimla, kuhu on kogunenud ööbima kõik paraadil osalejad. Ja neid on palju!

Anne, Andres ning Ilmar jäädvustavad massiööbimist nii videos kui fotos.

Andres Putting on hotelli staabi valmis ehitanud. Hotellitoas on internet üles leitud ja kuigi kohalik wifi jätab soovida, saab tööd teha küll.

Kastitäis raadiosaatjaid ootab oma aega homme, mil on võimalik kümnekesi kahe maja vahel laiali olles sidet pidada.

Miks aga juhtus fotograafidele nii omapärase seinamaalinguga tuba, vat seda ei tea.

Lood saavad kokku ja pildid üles.

Vabariigi aastapäev algab traditsioonilise lipuheiskamisega, mis oli sel aastal nii Tallinnas kui Tartus.

Kaitsejõudude paraadi oli tänavu samuti Tartus ning seda tasub katta alati mitmekesi: nii saab erinevaid rakursse rohkem. Seekord oli Ilmar maa peal ja Andres õhus. Tõsi, mitte küll lennukis, vaid kaubanduskeskus Tasku katusel.

Pildid maalt:

Pildid õhust:

Vastuvõtt vanemuises

Piduliku vastuvõtu kajastamiseks algab samuti kõik juba varakult, paar tundi enne külaliste saabumist ning kontserdi algust on mõistlik ennast pressikeskuses valmis seada. Tallinnast on kohale jõudnud ning võtavad kohad sisse Rauno Volmar, Tiit Blaat ja Rene Suurkaev. Andres Putting, Taavi Arus ja Ilmar Saabas on selleks ajaks juba väljas, sest jäädvustamist vajavad ka saabujad. Sedapuhku lisaks fotodele ka video otseülekandega.

Suurim hulk fotograafe  koguneb tavaliselt  presidendipaari paraadfoto jäädvustamiseks, seejärel jagunevad fotograafid erinevatesse fotonurkadesse, kus saab pildistada kas kätlevaid või stendi juures poseerivaid külalisi.

Kuna on eriti oluline, et fotomaterjal jõuaks üles reaalajas, siis kasutasime sel aastal nii Nikoni kui Canoni kaamerate puhul wifi saatjaid, mis tekitavad pildid samal ajal arvutisse, kui fotograaf need pildistas. Et kõik toimiks, oli kaasas salarelvana IT-toe juht Mait Tafenau. Kaamera seadistusi tasub kontrollida ka pildisaatmiste vahepeal.

Videointervjuud läksid sel aastal Delfisse otse. Pildil Taavi Arus ja Anne Sääsk, intervjueeritava rollis aga alati särav ja heatujuline Keit Pentus.

Tiit Blaat ning vene Delfi peatoimetaja Jelena Petuhhova on samuti tööhoos, tehes intervjuusid rahva seas. Intervjuud läksid samuti veel samal õhtul üles.

Pärast kätlemissteremoonia lõppu tuli pressikeskusesse ootamatult külla aga president isiklikult. Uuris, kas kõik on kenasti läinud, soovib jõudu tööle ning surus kätt. 

Seejärel suundus president tervitama ka kiirabibrigaadi ning peol mängivaid DJ-sid ning läks külaliste juurde.

Sellel ajal, kui külalised hakkavad vaikselt juba pidu lõpetama, tuleb tasahilju peale ka väsimus: pilte on üleslaetud sadu, intervjuusidki tehtud hulgaliselt.

Nüüd on paras aeg võtta ka endale pisut pelmeene - pressikeskuses töötavatele ajakirjanikele ja fotograafidele-operaatoritele  pakutavat suupistet. Andres laseb hea maitsta!