Näiteks Kopli 78, 78a ja Erika 2 kolmene majadegrupp on tänaseks üsna erineva saatusega: pilt jääb pidama ning paratamatult tekib tahtmine küsida, mis oli selle meistri mõttes, kes kujundas ühele majadest roosa ümbrise? 

Kasarmud ehitati 1914. aastal arhitekt Aleksandr Jaroni projekti järgi Peeter Suure merekindluse sõjaväelaste-üleajateenijate majutamiseks. Algselt oli kogu asum mõeldud kümnehooneliseks, ent valmis jõuti ehitada kolm kolmekorruselist hoonet. Igal hoonel oli kolm trepikoda ning ajastule iseloomulikult ühetoalised korterid. Fassaadil on kaks- ja kaks külgrisaliiti, mida ilmestavad tagasihoidlike juugendelementidega kaunistatud pilastrid.

Algselt rahvasuus kutsutud punasteks kasarmud (muide,  ei midagi punast sotsialismi mõttes, vaid hooned on ehitatud punastest tellistest) seda muljet enam ei jäta.

Tänaseks on üks kolmest majast suisa roosa, muudetud on nii hoone vorme, varjates ümarad seinakaared rõdul kandiliste akendega, mis on silmatorkavalt erinevate raamilahendustega; tundmatuseni on muudetud ühe hoone hoovipoolset fassaadi. Kohati näib, et iga korter on justkui ise enda äranägemise järgi muutusi teinud, kes on rõdu kinni ehitanud, kes omal soovil aknaid vahetanud...

Hea lugeja, vaata ka ja mõtiskle, kumb hoonetest on täna ilusam, kas kirkalt roosa või see hoone, kus on veel tunda läinud sajandi alguses hoone loonud arhitekti kätt?

Majad Kopli 78 ja Erika 2

Majad Kopli 78 ja Erika 2

Majad Kopli 78 ja Erika 2

Majad Kopli 78 ja Erika 2

Majad Kopli 78 ja Erika 2

Majad Kopli 78 ja Erika 2
Vaata kõiki pilte fotogaleriist!