Staadion enne kettaheite finaali algust: ootusärev. Eriti eestlastele kodumaal, kes on kõik televiisorite ette kogunenud ning ootavad hinge kinni pidades, kas medal tuleb. Staadionile kaasa elama tulnud  eestlased on areenidel kohad sisse võtnud, Kanter aga keskendub rahulikult. Võistluse alguses ei lähe kõik nii, nagu peab: mees muutub tõsiseks.

Kuid siis hakkab paremini minema: suures finaalis, kus esimest ja kolmandat jäi lõpuks lahutama vaid 24 sentimeetrit, näitas Kanter end sõnapidajana. Pärast eelvõistlust oli ta öelnud, et on võimeline finaalis heitma oma hooaja parima tulemuse – ja viiendal katsel see lõpuks tuligi. 68.03! Karjatuste, seejärel naeratuse saatel, tribüünil istunud abikaasa ja ema-isa silme all.

„Olümpial ei ole lihtne medaleid võita. Suutsin lubaduse täita, medali järele ma tulin ja selle ka sain,” lisas Kanter. Ta tundis heameelt, et ta ei vedanud oma riiki alt. „Kulda lootsin pigem ma ise ja tiim, rahvas uskus medalisse,” tõdes ta.

Kanterile on tribüünidel kaasa elamas ka kettaheitja Aleksander Tammert.


Gerd Kanter

Muide, oma riigi sangareid on päris keeruline jälgida, sest fotograafid on surutud väga kindlale pildistamiskohale ning selleks, et fotod kätte saada, tuleb võtta oma asukohast maksimum. Vaid paari suure rahvusvaheliste pildiagentuuride fotograafid pääsevad väljakule - ning peavad vahel jooksma kiiremini kui vastselt medali saanud olümpiavõitja.

"Staadionil oled ühes kohas, oma tsoonis. Kui  teise tahad minna, siis võtab aega. Joosta ei saa. Üldiselt on kõige kõvemad emotsioonid siis, kui areenil on ka koduvõistleja või.. Usain Bolt.
Loomulikult igasuguste muude tippude puhul ka, aga siis on meeleolu tasasem," kirjeldas oma pildistamiskogemust Delfi fotograaf Ilmar Saabas.

Londoni eestlaste pubis elati võidule väga kaasa. Ning eriti siis, kui vastne medalimees ka ise kohale jõudis ning koos abikaasa, isa ning treeneriga fännide ette astus. Vaata videost!

Päev hiljem medalitseremoonial

Gerd Kanter

Heiki Nabi hõbedavõit tõstis ühe hetkega taas au sisse vana hea kreeka-rooma maadluse. Mehise ala, mis aastaid pole areenil olnud, ent ometi on tegelikult toonud läbi aja Eestile rohkelt medaleid.

Kuidas Nabi võistlus kulges: ta sai kohe olümpiaturniiri alguses kolm võitu ning pääses raskekaalus finaali. Esimese vastase Tšugošvili Valgevenest alistas Nabi punktidega 4:1, mis tagas pääsu veerandfinaali. Seal alistas ta omakorda punktidega 3:0 poolaka Łukasz Banaki. Poolfinaalis oli Nabi vastaseks rootslane Johan Euren ja Nabi võitis punktidega 3:1.

Matšidel elas rohkem kui sajaprotsendiliselt kaasa ka Heiki Nabi treener Henn Põlluste.

Heiki Nabi


Nüüd ootas ees veel pingeline finaal, kus Nabi vastaseks oli üks maailma ilmselt võimsamaid maadlejaid üldse. Kuubalane Mijain Lopez Nunez on jõudnud finaali kõigil viimase kaheksa aasta suurvõistlusel. Ta on Pekingi olümpiavõitja ja neljakordne maailmameister. Mullu MM-il kaotas Lopez Nunez aga finaalis türklasele Riza Kayaalpile, keda siin poolfinaalis võitis. Kuidas täpselt võistlus kulges, meenuta SIIT!

Ka maadlejad said oma medalid kätte suurel staadionil!

Heiki Nabi medalipidu