Riia lähedal on kolm elektrijaama ning energiahuvilistele näidatakse neid kõiki. Tunniajase sõidu järel jõudsime Keguma hüdroelektrijaama, mis on ka vanim Daugava peale ehitatud hüdroelektrijaam. Alustas tootmist juba aastal 1939 ja on saanud rahvuslikuks sümboliks. Põhjus selles, et see on ehitatud iseseisvumisperioodil.

Keguma jätab ka kõige arhailisema mulje, üksikud troopilised taimed generaatoripeade vahel ja niiskus meenutavad Ülemiste veepuhastusjaama basseine ja lopsakaid potililli.





Plavinase hüdroelektrijaam on Baltimaade suurim ja üks Euroopa suurimatest jaamadest, mis alustas tootmist aastal 1968. See on ainulaadne ehitis: selle HEJ-i ehitamine kinnitas esmakordselt fakti, et keskmise veetasemega ja keskmise langusega elektrijaama on võimalik ehitada pehmele pinnasele. Plavinas on loomulikult ka Läti suurim elektrijaam.












Riia soojuselektrijaam on Läti suurim, mis alustas tööd 1973. aastal. Hetkel toimub selle rekonstrueerimine, et tõsta efektiivsust. Rekonstrueerimist ei tee aga kohalik tööjõud, vaid töid teostab Türgi firma ning Türgi töölised.

Riias ootab pildistama tuleuid aga ka tõsine powerpoint presentatstioon: nii et kiivrid pähe ning tunniks ajaks kabinetti loengut kuulama...

Suures ja uhkes Plavinuse elektrijaamas on ka karikad ja eksponaadid, mis läbi akna vaadates meenutavad taignarulle. 

Omalaadse võrdluse saab ka siis, kui kõrvutada kolme Läti jaama juhtimispulte: annavad kenasti ajastu hõngu edasi.


Vaata suurt fotogaleriid!

Delfi fotograafi reis elektrijaamadesse toimus Latvenergo toel.