Olümpiakomitee president Neinar Seli ning mitmed Eesti ärimehed astuvad samuti sisse Londoni Sotheby'se oksjonimaja ustest, et pakkumistes osaleda. Salumäe väärtuslikud medalid tuleks ju kodumaale alles jätta. Siiski, miks peaks neid ostma läbi oksjonimaja - kas polnud siis teada, et tervisemured nõuavad Erikalt nüüd tavalisest suuremaid kulusid ja ta võiks olla huvitatud otse oma emotsionaalselt kõige olulisema varanduse müümisest? Seli sõnul oli see osaliselt teada, et Erikal võib olla tervisega kehvasti. 

"Eks põhjus, miks ta Hispaaniasse üldse läks, oli ju ka tervis. Oleme nüüd küll üle päeva infovahetuses olnud, aga enne seda mitte nii tihti. Selge ka see, et mida kaugemal inimene on, seda vähem info liigub," rääkis Seli sel nädalal intervjuus Eesti Päevalehele.

"Teine põhjus on see, et Erika ei kurda. Ta on alati elurõõmus ja isiklikest muredest ei räägi," toob Seli põhjuseks, miks ehk rahamured varem kodumaale ei peegeldunud. Siiski, nüüd on pakkunud mitu erialaarsti Erikale abi operatsioonist taasutmiseks ning loodud on pension.

On kuidas on - esmaspäeval kell 16.00 algab oksjon.

Kuid mida ja mis hinnaga sealt leida võib?
Erika Salumäe

ESIMENE KULD - SOUL 1988

Ene Veiksaare biograafilises raamatus "Erika Salumäe. Jääda ellu" kirjeldab ta meeleolusid enne Souli otsustavat sõitu:

Enne otsustavat olümpiastarti langes trekikuninganna meeleolu täielikult nullseisu. Moskvas oli külm, tema põlved hellad, polnud mingisugust vormi. Ainult 25 päeva varem oli ta tõestanud kõigile, et ta on parim üle kogu Venemaa. Puhkes paanika: Erika tahab sõita koju. Ta kaalus plusse ja miinuseid. Luges päevikud. Tahtejõud jäi peale.

Pärast võitu, mil ta kandis veel punast NSV koonidse särki, toimusid ka kodumaal suured muutused. Parajasti lauldi vabaks Eesti riiki ning sinimustvalged võeti kaasa ka võidutseremooniale. Salumäe ja Tiit Soku Souli medalivõite tuli Raekoja platsile tähistama 12 000 inimest.

12 000 naela on nüüd Salumäe medali alghind oksjonil; see on veidi alla 15 000 euro.

  Erika Salumae (double Olympic track cycling champion). Lots 207 to 224. Erika Salumae holds the double distinction of being the first woman to win an Olympic gold medal for track cycling (Seoul, 1988) and the first gold medal winner from Estonia (Barcelona, 1992) after the country regained its independence from the former Soviet Union in 1992, receiving a full national heroÆs welcome on her... More Estimate:  £9,000 - £12,000

TEINE MEDAL - BARCELONA 1992

Salumäe raamatus mainitakse Barcelona medalit kui Eesti riigi kõige odavamat medalit.

Eks vihje sellele, et noorel riigil puudusid toona veel toetused, ka oli iseseisvusaja alguses võõras sponsorluse teema. Salumäe rahastas oma treeninguid ise eelmise võidu eest kingitud maja väljarentimise eest USA saatkonnale. Elavalt kirjeldatakse raamatus ka seda, kuidas sõit olümpiale toimus:

Prantsusmaa treeninglaagrist mindi treeneri punase Žiguliga teele vastu ööd, et jõuda järgmisel õhtul Barcelona olümpiakülasse. Päevinäinud auto tagaistmele pigistati Erika koos kahe läti ratturiga, ees istusid treener ja arst.

Iga mõnekümne kilomeetri tagant avati kapotikaas ja jahutati mootorit. Sosss! Tegi autoloks otse olümpiaküla värava ees, kapoti alt tõusis tossu. Tee või tina, nüüd ei liigu see masin küll enam edasi ega tagasi.

Tagantjärgi on hea naerda, aga õigupoolest oli see päris jube: olla tippvormis ja sõita niimoodi olümpiale, isegi autoaknaid ei tohtinud tuuletõmbe hirmus avada.

Tüli, kirge ja segaseid olukordi enne Barcelonat oli palju. Esimese hooga jäi Salumäe rattaliidu poolt koostatud olümpianimekirjast välja. Igatahes Barcelonasse Salumäe lõpuks jõudis. 

Kuidas motiveerib end sportlane, kes on juba korra saavutanud kõrgeima eesmärgi? Psühholoogiliselt on teisele olümpiale minna palju raskem, sest oodatakse veel suuremaid saavutusi. Eks oli neidki, kes lootsid, et tiitlikaitsja langeb ja loovutab koha uutele tulijatele.

Erika tahtis ennast tõestada seda rohkem, mida rohkem oli takistust ja viha. Te veel näete, vara on maha kanda!

Ja oli tõesti vara! Võit tuli. Sinimustvalge lipp kerkis!

Tagurpidi, aga kerkis!
Erika Salumäe
Vastvõtt lennujaamas. Suur vastuvõtt toimus seekord Raekoja platsi asemel aga Kadrioru lossis. Olümpiavõitjat koju ootavad inimesed olid roninud tellingutele ning need varisesid.
Erika Salumäe
Barcelona võiduratas oli aastaid hoiul spordimuuseumis. 2007. aastal võttis Salumäe selle pressiürituse tarbeks korraks vitriinist välja.
Raamatu "Erika Salumäe" esitlus

Mis on Barcelona olümpiatarvikute hind nüüd oksjonil?

1992. aastal kuldmedali toonud kollase metallraamiga trekiratas on komplektis koos medalivõite tähistavate, Erika poolt signeeritud, postkaartide ja fotodega.

Kollase kaunitari hind algab 3000 eurost (jäädes vahemikku 2500 - 3500 naela)
  Erica Salumae`s gold medal winning bicycle from the 1992 Barcelona Olympic Games, a fixed gear bike by Prima, yellow metallic frame, inner rear wheel frame numbered ESM 1695:1, CP 700 93030, carbon fibre wheels; sold together with a signed postcard commemorating Erika Salumae`s gold medals at the 1988 and 1992 Olympic Games; and a signed small colour photograph of Erika on the bike in celebration... More Estimate:  £2,500 - £3,500

Uuel nädalal toimuval oksjonil saab soetada ka soodsamaid meeneid. Võistlussärgi pakkumiste hind algab veidi alla 900 euro.
A group of four Erika Salumae World Champion `rainbow jerseys`, one by Santini and named; two by Castelli; the other by Assos and bearing logos for Gran Ciclismo, G.S. Dari Mec and Itam  Estimate:  £750 - £850
Väiksed karvase maskott-looma ja muu pisiasjade komplektile saab pakkumist hakata tegema juba alla 200 euro.
A quantity of Olympic pins and souvenir items collected by Erika Salumae, including five commemorative metal trays in the colours of the Estonian flag and commemorating her success at the 1988 Seoul Olympic Games, various pin issues, also spoons & other cutlery, mascots, postal covers, chinaware, and other miscellaneous items (a qty.)  Estimate:  £150 - £250

Erika elulooraamatu esitlusel aastal 2009 rääkis ta Delfile, et aeg kokkuvõtlik raamat kirjutada oli küps.

"Saan nüüd rahulikult magada," ütles Erika juba toonases intervjuus. Vaata videost!

Erika Salumäe