Tulekahju sai alguse ööl vastu 19. jaanuarit lähedal asuvast elumajast ja levis edasi ajaloolistele hoonetele, kokku hävis ligi 30 maja. Sündmuskohal puhus tugev tuul, mis suurendas tule levikut ja raskendas kustutustöid. Olukorra tegi raskemaks ka külm ilm ja elektrivoolu puudumine.

Mitte kõik ei hävinud

Kuigi esimese hooga võis jääda välisagentuuride pildivoost mulje, nagu oleks kogu küla maha põlenud, siis nii see õnneks ei ole.

"See panoraam vee poolt on täna ka alles, rohkem said pihta need hooned, mis olid keskuses sees," viitab oma ilusale fotole, kus värvilised puitmajad peegelduvad tagasi veepinnalt, OÜ Loodusretked pealik Raimond Raadik. Tema on viinud koos Norra sõprade klubiga korduvalt reisihuvilisi Norra loodust vaatama. Ning pisikesed maalilised puitmajadega külakesed on reisiplaanides alati sees.
 
NORWAY-FIRE-TOURISM


NORWAY-FIRE-TOURISM

The burnt out remains of a building is pictured after a fire in Laerdal, western Norway

Tihedalt üksteise kõrvale pressitud majad on tulele lihtne saak

"Peatusime Laerdalis üheks õhtuks ja ööks, olime teel põhja poole. Vagur ja väga romantiline nukulinn, väikesed hubased poekesed ja kohvikud, selge kiire vooluga jõgi ja kõikidel aega laialt käes naeratada ja juttu teha," kirjeldas oma Norra mälestusi Ene Aschjem. 

Need pildid, mis tema meenutamiseks saadab, on kõik majadest, mis jäid põlengutsooni.

"See on väga kurb lugu seal, väga kahju."

Loodusepildistaja Enn Käissil on suurem valik fotosid Leardali külast. See, miks nii paljud majad süttisid, on üsna arusaadav.

"Fotodelt on ka näha - majad on tihedalt külg külje kõrval," kirjeldab ta kitsukeste, aga alati jonnakalt kahekordsete puitmajade asustust. "Mis
teha, fjordi kaldal, mägede vahel on lauskmaast suur nappus."
Puithooned lausa külg külje kõrval ...
Majade ees sageli sellised suured roosipuhmad ...

Sellised pisikesed ja armsad (nagu mängu)majakesed, sealjuures koguni kahekordsed!

Laerdali linnakest tabas äsja suur tuleõnnetus, väidetavalt on juba tuleroaks saanud 30 hoonet. Siit on näha, kui lähestikku tegelikult seal majad üksteisele on. Mis teha, fjordi kaldal, mägede vahel on lauskmaast suur nappus.

Õnneks on osa ehitatud kaljunõlva nukkidele. Sinna juba tuli nii lihtsalt ligi ei pääse.

Mõnest pisemast ei ulata prügikonteineri tagant väljagi vaadata. Aga nagu näete, ikka kahekordne!


Vaata fotogaleriid: