"Simferopoli lennujaamas toimis kõik nagu tavaliselt, ei mingit eraldi läbiotsimist ega midagi, kõik oli täpselt nii nagu tavaliselt. Kümme sekundit vaadati riiki sisenedes passi, öeldi et okei. Ei mingit läbiotsimist, isegi ei uuritud,  mis mul kotis on," kirjeldas Veiko Vares, kuidas ta riiki sisenes.

Ajakirjanikke tulvil linn ja kiired kasulõikajad

Ajakirjanikke on kõik kohad täis ja need, kes pahaaimamatute pealt kasu teenivad, on ka saama peal väljas. "Lennujaamast linna sõites saime takso peale ja taksojuht pani sellise arve – hotellist ka öeldi, et maksime esimesele rööveltaksole kuuekordse hinna. Tõsi, eurodes ei olnud väga hull  - 20 eurot."

Veiko Varese sõnul aga ei olegi Simferopolis midagi aru saada, et riigis on midagi toimumas. Tõsi, kõik kohad ja sealhulgas hotell on eri riikide ajakirjanikke täis.

"Kohalikud on aga metsikult abivalmid.  Meile organiseeriti kohalik auto, mille eest maksime 20 eurot koos autojuhiga terve päeva eest. Autojuht sõidutas - küsisime, kus on kõige lähemal sõjalised objektid ja ta viis meid sõjaväebaasi juurde."

Ilma embleemideta nägu varjavad püssimehed on ümber piiranud sõjaväebaasi

Simferopolist umbes kahekümne kilomeetri kaugusel asuv Perevalnõi sõjaväebaas on esimene koht lähim koht, kuhu kohalik autojuht Eesti ajakirjanikud viib. Rohelistes mundrites, hambuni relvastatud ja kiivreid kandvate sõjaväelaste poolt ümber piiratud baasi juures oli pilt aga hoopis teine kui ajakirjanikkudest tulvil, aga muidu omas rütmis tiksuvas linnas. Ukraina sõdureid ei ole kuskilt näha, nad istuvad oma baasis: liiklus väravate kaudu toimib. Need, ilma ühegi nime või riigi tunnusteta  sõjaväelased on aga endale veidi eemale teinud baaslaagri, kus on rohkelt masinaid, ning moodustanud sõõri ümber sõjaväeosa.

"Naised, lapsed ja perekonnaliikmed kõnnivad, nagu ikka, sõjaväeosa juures ja viivad erinevaid pakke. Ka see naine avapildil on viimas sugulastele head-paremat," kirjeldab Veiko Vares. "Ka lapsed sõitsid seal ratasega ringi ja kui ei oleks neid anonüümseid sõjaväelasi, ei saakski aru, et midagi oleks teistmoodi kui tavalise sõjaväeosa juures."

Üks sõõr on aga sõjaväeosa juures veel: vabatahtlike või nn baasis olevate Ukraina sõjaväelaste kaitsjad on moodustanud omakorda sõõri – kaitsmaks vajadusel baasis sees olijaid.

Õhk hirmu täis: annaks jumal, et ei kõlaks esimene lask...

Kuigi inimesed, kellega vesteldi, on sõbralikud ja ei pane pahaks ka pildistamist ega ajakirjanikuga rääkimist, on olukord siiski ärev: oodatakse 30. märtsi referendumit. Kuid siiski on õhus pidevalt ärevust, relvastatud inimeste vaikivas seismises on pinget ja on selge, et iga ootamatu lask võib mõjuda kui säde püssirohutünnile.

Linn ise on aga rahulik, inimesed on linnas nagu inimesed ikka. Hinnad Euroopast kohaletulnule on soodsad: "Kolme euroga saab viinapudeli," toob Vares näite. "Käisime kahekesi TV3 reporteri Allan Muugiga poes, ostsime suure korvitäie erinevat toidu- ja joogipoolist ja see maksis kuskil 7 eurot. Bensiini hind aga küllap kohalikelegi tõeliselt kallis - see on sama, mis meil.

Ööl vastu neljapäeva mängib Simferopoli hotelli fuajees televiisor Vene telekanali uudistega ning sealt näeb pikka reportaaži välisminister Urmas Paetiga, kes on vestlemas või siis mitte vestlemas aktivist Olgaga – telefoni pealtkuulamisest on tehtud pikk reportaaž. Vaata seda siit!

Ilm Krimmis on kevadine –  ka öösel pimedas on ilm mõnusalt soe, 16 kraadi. Vaikselt jääb linn unele, et oodata uut päeva. Hotelli eest sõidab mööda mitu anonüümset, ilma numbrimärgita autot. Sama anonüümsed nagu rohelises kamuflaažis sõdurid sõjaväeosa juures. Midagi on õhus. Ja see ei ole kahjuks ainult kevad.

Vaata lisa ka TV3 uudistest, kus on Allan Muugi ja Veiko Varese reportaaž kohapealt. Täna, neljapäeval, lähevad Muuk ja Vares Sevastopolisse, mis on suures osas venelaste käes, peagi jõuab meieni ka vahetu ülevaade  Lääne-Krimmis asuvas raketibaasi juurest, mille kohta täna tuli AFP vahendusel info, et venelased on selle osaliselt üle võtnud. Komandopunkt ja valvekeskus on seni veel ukrainlaste käes.
Ukraina esimene päev

Ukraina esimene päev

Ukraina esimene päev

Ukraina esimene päev

Ukraina esimene päev

Ukraina esimene päev

Ukraina esimene päev

Ukraina esimene päev

Ukraina esimene päev

Ukraina esimene päev

Ukraina esimene päev
VAATA GALERIID!