ÜRO agentuur kinnitas taas pandeemilise gripi vastase vaktsiini ohutust ning avaldas muret selle üle, et mõned lapseootel naised ja teised riskirühma kuuluvad inimesed jäävad kõrvaltoimete hirmu tõttu vaktsineerimisest kõrvale, vahendab portaal Med24 Reutersit.

„Seni ei ole uuringud uusi ohutusküsimusi tõstatanud, vaid kinnitanud, et pandeemilise gripi vastane vaktsiin on sama ohutu kui hooajalise gripi vastane vaktsiin.,“ selgitas WHO tippekspert vaktsiinide alal Marie-Paule Kieny.

Tema sõnul on 16 riigi valitsused seni teatanud 65 miljonist seagripina tuntud H1N1 gripitüve vastase vaktsiinidoosi manustamisest, kuid tegelik number on tõenäoliselt suurem, sest immuniseerimiskampaaniad on käimas 40 riigis.

Sageli esinenud kõrvaltoimed on turse, punetus ja valu süstekohas, kuigi mõnedel on esinenud ka palavikku või peavalu. Kõik sümptomid on tavaliselt 48 tunni jooksul taandunud.

„Kuigi mõned uuringud veel kestavad, on WHO-le esitatud lõpetatud uuringute tulemused pandeemilise gripi vastase vaktsiini surmapõhjusena välistanud,“ rääkis Kieny.