Kui me täna vaatame Eesti liiklust, siis olukord on mõneti väga sarnane – juhid ei vaata tagaistmele, vaid oma põlvedel, armatuurlaual või käes olevat nutitelefoni. Neil aga ei õnnestu sama osavalt sõita, et keegi viga ei saaks.

Uus trend – nutijoove roolis – levib kulutulena ja see on kõigile ohtlik. Nende juhtide hulk, kelle silmad ei jälgi liiklust, vaid telefoni, kasvab igapäevaselt. Sellest on saanud moodsa aja epideemia, mida kõik ka tunnistavad, aga loodavad, et küll minust õnnetused mööda lähevad.

Viimaste kuude ja nädalate valguses on tekkinud erinevatel ministeeriumidel, liiklusohutusega seotud ametnikel ja ilmselt ka igal liiklejal tõsine mure meie liiklusohutuse pärast. Õnnetuste statistika on kurb.

Seda kinnistab ka hiljuti avaldatud Maanteeameti uuring: mobiiltelefonide kasutamine roolis on tõusnud üheks tõsisemaks ohuks liikluses lisaks alkoholijoobes juhtimisele. Uuringu järgi on viimase 12 kuu jooksul liiklusohtlikku olukorda sattunud 24% juhtidest ja kõige levinumaks liiklusohtlikku olukorda sattumise põhjuseks on telefoni kasutamine (13% sõidukijuhtidest!).

Maanteeameti uuringu järgi on viimase 12 kuu jooksul koguni 69% sõidukijuhtidest kasutanud roolis olles mobiiltelefoni. Vaadeldes liiklust võime vist tunnistada: see number võib olla veelgi suurem.

Andmeid kõrvutades ja selle aasta liiklusõnnetusi kokku lugedes on selge, et igaüks meist peaks tõsiselt peeglisse vaatama ja küsima, kas (ja miks) kasutan autot juhtides telefoni?

Nutitelefoni näppime roolis ehk moodsa terminiga nutijoove on uus sotsiaalne probleem, mille mõju kasvab meeletu kiirusega. Kui aastaid on hurjutatud autojuhte purjus peaga rooli istumise, turvavöö kinnitamata jätmise või kiiruse ületamise eest, siis nutijoove on ajastule paratamatu mure selles nimistus.

Sellepärast on Eesti suurim uudisteportaal Delfi võtnud eesmärgiks julgustada kõiki sõidukijuhte liituma üleskutsega “ROOLIS EI LOE”. Me kirjutame selle teema avamiseks ja tõsiduse mõistmiseks inimeste lugusid, nii õnnetustest kui õnnelikest pääsemistest ja nende õppetundidest, jagame statistikat, video- ja pildimaterjali ning kutsume kõiki lugejaid üleskutsega liituma nii roolis olijate kui kaassõitjatena.

Teeme ka kleebised “Roolis ei loe”, mida on võimalik igal sõidukijuhil oma auto tagaklaasile paigutada ja läbi selle ka kaasliiklejaid nutitelefoni tarbimata liiklema.

Sotsiaalmeedias saab oma kogemusi ja üleskutsega liitumist väljendada teemaviites #rooliseiloe.

Kui keegi tahab kohe midagi arvata, saate pilte ja videosid, siis palun tehke seda aadressil vihje@delfi.ee