Zuroffi sõnul viis just kohalike elanike abi selleni, et Leedus tapeti praktiliselt kõik seal elanud juudid, vahendab Leedu Delfi.

Artikli autoreid paneb imestama see, et Leedus pööratakse palju tähelepanu Nõukogude võimude tegevusele. „Kas selle kuriteod ületasid genotsiidi taseme?” esitatakse retooriline küsimus.

Zuroffi sõnul on Leedu kaotanud võimaluse pälvida andestus, sest pole süüdi mõistnud ühtki holokaustis osalenut. „Leedulased lasid käest parima võimaluse, mis neil oli, oma süükoormast vabanemiseks. Nüüd läheb vaja 100 aastat, et see võiks juhtuda. Ainuke edukas tee on valgustustegevus, dokumendid, uurimine ja tohutu valu,” ütles Zuroff.

Artikkel „Holokaust Leedus: ühe mehe ristisõda õigluse eest” ilmus CNN-i veebilehele neljapäeva õhtul. See algab Zuroffi perekonna tragöödia kirjeldamisega. Tema vanavanaisa olevat 13. juulil 1941 röövinud leedulaste jõuk, kes kammis linna läbi end peitvate juutide otsingul. Vanavanaisa olevat vangi pandud ja tapetud, sama saatus tabas tema naist ja kaht poega.

Zuroffi sõnul on pärast Nõukogude Liidu lagunemist Leedus avastatud rohkem natside käsilasi kui teistes Ida-Euroopa riikides.

Nüüd üritab Leedu Zuroffi väitel holokausti ajalugu ümber kirjutada. „Mitte kuskil maailmas ei ole valitsus püüdnud nii palju vähendada holokausti rolli. Nende missioon on muuta holokausti ajalugu, et neid ei süüdistataks,” ütles Zuroff.