Putin valis viimase tee, Vene impeeriumi taastamise ja selle vastandamise kogu maailmale (mis oli ka Stalini poliitika baasiks). Siit on ainult üks väike samm maailmavallutuspüüdlusele. Putini Euroopa-vallutus püüdlused on tegelikult õnnestunud - antud juhul on Euroopa võimetu sanktsioone kehtestama ja veel võimetum relvastuse müügist Venemaale keelduda (Mistralid näiteks).

Miskipärast ei saada meil aru, et Vene propagandasõda käib eelkõige Vene elanike ja lähi-Venemaa riikides elavate venelaste mõistuse eest. Nemad, venelased, moodustavad selle kahuriliha - sõjalise jõu, millele impeerium toetub. Neid saab igal hetkel impeeriumi idee eest surma saata, nagu ida-ukrainlasi praegu.

Nii et propagandasõja peamine eesmärk on tavaline vene inimene - et tagada tema valmisolek ennast ohverdada.

Selles mõttes on Lääs unustanud peamise tõe - tunne ja austa oma vaenlast, et sa teaksid, kellega ja kuidas võidelda. Lääs ei tunne, meie ka mitte, egas me muidu ei imestaks vene salakavaluse ja agressiivsuse pärast.

Aga Youtube on täis kindral Petrovi KOB-teooriat, Fursovi ja Dugini "über alles" heietusi, Tšudinovi jt ajaloolaste teooriaid, kus kogu maailm olevat muinas-venemaa. Kerges vormis sedasama esitab humorist Mihhail Zadornov - kus kõik jänkid on idikad ja kõik Venemaa vallutatud aladel olevad muinasrahvaste rajatised olevat vene päritolu ja näitavat nende kõrget muinaskultuuri. Juuksed tõusevad püsti sellest jamast, aga meie elame omas maailmas ega tahagi teada, mis idapiiril toimub - kuni pole lõpuks hilja.

Just Eesti ajakirjanikud ja teadlased võiksid ju olla vene neoimperialismi uurimise esireas?