Kahjuks on ka juhtumeid, kus mõlemad vanemad on välismaale läinud ja lapsed omapead koju jätnud. Lapsed peavad oma muredega siis üksi hakkama saama ja teismelised peavad lisaks hoolitsema väiksemate õdede-vendade eest.

Enamasti otsitakse tasuvam töökoht just sellepärast, et oma järglastele paremat elu pakkuda. Irooniline eksole — tegelikult on kannatajateks just lapsed. Välismaale tööle suundudes peaks järele mõtlema, kuidas korraldada lapse elu nii, et ta tunneks ennast turvaliselt ja teaks, et ema või isa on tema jaoks siiski alati olemas, kuigi viibib sadu kilomeetreid eemal.

Üks tuttav teismeline rääkis, kuidas ta alguses ei suutnud õnne uskuda, et saab elada omapead, täitsa üksi. Esimesel nädalal peeti pidusid ja kulutati ära vanema jäetud raha, tehti koolist popipäevi ja söödi ainult rämpstoitu. Siis tuli silmitsi seista olmemuredega — koristada, pesta pesu, rookida lund jne. Nüüdseks saab ta üksi elamisega ilusti hakkama, aga tunnistab, et igatseb väga oma võõrsil töötavat ema ja tunneb kogu aeg, et õnnelik olemisest jääb üks tükike puudu.

Tublid on need vanemad, kes tahavad pakkuda oma lastele ilusat kodu ja võimalusi tegeleda hobidega, aga ärgem siis unustagem, et lapsed vajavad eelkõige lihtsalt teie armastust. Kui paluda naabrinaisel paar korda nädalas oma last vaatamas käia, siis ei maksa imestada, kui ühel hetkel laps teid enam nähagi ei soovigi.

Loodame, et tuleb aeg, kus ka meie vabariigis on palgad suuremad ja töökohti rohkem. Sellest võidaksid eelkõige meie lapsed, aga just nemad ongi ju meie tulevik.