Alles eelmisel nädalal mängisid päästeteenistused läbi stsenaariumi, kuidas toimub evakuatsioon, kui Lõuna-Eesti neljas linnas tormi ja kemikaaliõnnetuse tõttu tekkib hädaolukord.

Kas riik on aga harjutanud hädaolukorda, kui siinsete telefonioperaatorite võrk on üles öelnud? Kuidas ja mis kanalite kaudu käiks siis inimeste teavitamine, kui puudub telefoniside? Eilne päev näitas ilmekalt, et see stsenaarium on läbi mängimata.

Eesti suurima telefonioperaatori EMT võrgurikkest andsid teada esmalt veebiväljaanded. Mida pidid tegema aga need inimesed, kellel interneti võimalus puudub? Riigiraadio teatas telefonisidega seotud probleemidest kella 11. uudistes. Siis oli katkestusest aga möödus juba tund. Miks seda ei tehtud näiteks operatiivsemalt kella 10 ja 11 vahel eetris olnud otsesaates Huvitaja? Miks ei jooksnud riigitelevisioonis subtiitreid teavitamaks elanikkonda tekkinud probleemidest?

Päästeamet hakks jagama juhtnööre, kuidas ilma SIM-kaardita hädaabiga ühendust saada, alles tund hiljem. Eelmisest katkestusest on möödas vaid kaks nädalat. Mingeid järeldusi pole sisejulgeolekuga tegelevad instantsid aga ilmselgelt teinud. Kõik kordus uuesti - palju segadust ja vastamata küsimusi.

Tahaks loota,et siseministeerium koos telefonioperaatoritega teeksid juhtunust ka omad järeldused ja annaksid nendest elanikele teada.