Valentinipäeva RETSEPTIVÕISTLUSE võitja selgunud: lugejate seitse lemmikut koogiretsepti
Anne kingikotti pistame Kodu- ja aiakaupade tootja Fiskari Functional Form sarjast õunalõikuri, kartulikoorija, porgandikoorija ja mahlapressi ning kaheksa pudelit maitseaineid Santa Maria uuest ürtide kollektsioonist.
MUSTIKAMUFFINID
Vaja läheb:
- 2 kanamuna
- 2 dl suhkrut
- 100 g võid
- 1 dl hapukoort
- 2 dl külmutatud (või värskeid) mustikaid
- 2,5 dl nisujahu
- 2 tl küpsetuspulbrit
- natuke vaniljesuhkurt
Kui on soovi, siis võib lisada ka valget šokolaadi.
Vahusta toasoe või suhkruga, lisa juurde munad ning jahu + küpsetuspulber+vaniljesuhkur. Kõige lõpus sega juurde hapukoor ja mustikad. Jaga muffinivormidesse ja küpseta 200 kraadi juures umbes 20 minutit. Viivad keele alla nii kuumalt, kui külmalt.
Sellest kogusest taignast saab umbes 12 muffinit.
METSMAASIKAMAIUS
Vajalikud ained:
1 karp (150 g) maitsestamata toorjuustu (nt. Farmi oma)
250 g hapukoort
1 pakk (200 ml) vahukoort
250 g metsmaasika toormoosi, mis on juba magusaks tehtud
0,75 dl suhkurt
3 tl vaniljesuhkurt
2 väikest ricotta kohupiimatoru
7 tl želatiini
Valmistamine:
Mikserdada kokku toorjuust, hapukoor, suhkur ja kohupiim. Vahustada vahukoor koos vaniljesuhkruga ja segada eelneva massi hulka, lisada metsmaasika toormoos. Segada korralikult läbi. Želatiin paisutada väheses külmas vees, seejärel kuumutada ja valada segu hulka. Vooderdada ahjuvorm kilega (kasutasin 20 x 30 vormi) ja valada kogu mass sinna. Jätta tarretuma üheks ööks külmikusse.
Tarretis välja tõsta, südamekujuline piparkoogivorm kergelt tulise vee alt läbi kasta ja seejärel saab ilusti tarretisemassist kätte soovitud kujundi. Kaunistada maasikatega.
KOHVIMAITSELINE JA PEHME ŠOKOLAADIKOOK
Kogused on 10-le inimesele seega saab teha oma sõpradega ühe magusa õhtu. Jäätise asemel võib kasutada ka näiteks jäätisekokteili ja saab ka joogi osa kaetud. Kui on soovi värvi veel lisada siis teha kook südamekujulistesse vormidesse või kaunistada pisikeste südamekestega.
TAINAS
200 g mõru šokolaad
200 g Või
5 tk Muna
1 sl Jahu
3 dl Suhkur
0.5dl viski, konjak või brändi
0.5dl espresso või väga kange kohv
AMARETTOKIRSID
500g Kirsid (külmutatud)
0.5 dl Suhkur
1 sl Amaretto liköör
SERVEERIMISEKS
vanillijäätisSulata paksupõhjalises kastrulis tükeldatud šokolaad ja või. Sega ühtlaseks, tõsta tulelt ja jahuta. Sega hulka munad, jahu, suhkur, alkohol ja kohv, töötle ühtlaseks. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi. Kui soovid valmistada väikseid koogikesi, vajuta 20 x 20 cm suurused küpsetuspaberi tükid 10 metallist muffinivormi põhja ja vala tainas vormidesse. Küpseta ahjus 200° juures 25-30 minutit. Kui tikuga keskelt proovida, peab kook olema seest veel kergelt vedel.
Pane külmunud kirsid ja suhkur kaanega kastrulisse ning kuumuta väiksel tulel seni, kuni kirsid on sulanud. Sega aeg-ajalt. Kuumuta veel 10 minutit, kuni kirssidest eraldunud vedelik on peaaegu ära keenud. Lisa liköör, sega läbi ja tõsta tulelt. Jahuta ning serveeri amarettokirsse koos koogi ja vanillijäätisega.
MARTSIPANIKATTEGA BANAANITORT
PÕHI:
Lihtne biskviit röstitud mandlilaastudega.
8 muna
8 spl suhkrut
7 spl jahu
4 spl röstitud mandlilaaste
ahi 200-kraadi
Eralda munavalged munakollasest puhtasse ja hoolikalt kuivatatud kaussi. Lisa munavalgele suhkur ja vahusta. Kui munavalgest on saanud ilus tugev vaht lisa munakollased ja vahusta veidi veel, madalal kiirusel. Nüüd sõelu jahu munavahu hulka ja sega aeglaselt ja vahtu hellalt koheldes, et taigen ahjus ikka kerkiks. Viimasena lisa röstitu mandlilaastud. Vala taigen eelnevalt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta umbes 15 min, kuni biskviit on ilus kuldpruun.
Kui põhi on jahtunud lõika eelnevalt paberist lõigatud südamekujulise shamblooni järgi välja kolm põhja ( keskmise võid väiksematest tükkidest kokku lappida).
Vahele:
Mõnus banaanikreem.
3 banaani
150 ml vahukoort
3 spl mascarponet
maitseks suhkrut või suhkrusiirupit, vaniljet
Püreesta banaanid. Vahusta vahukoor ja sega hulka toasoe mascarpone, banaani püree, maitsesta suhrusiirupi ja vaniljega.
Põhjad immuta näiteks maasikatoormoosiga, ära hoia tagasi, seda mahlasem kook tuleb. Kihtide vahele määri banaani kreem. Kõige pealmisele kihile ja koogi külgedele määri kreemi õhem kiht.
Viimistlus:
Enne kaunistamist lase koogil u kolm tundi külmkapis seista. Siis imbub kook kenasti läbi ja vajub paika.
Koogi katteks läheb vaja umbes 250g martsipani. Oleneb kui pakus katet tahad. Martsipan rulli küpsetuspaberil tuhksuhkru abiga laiali ja aseta koogile, nii et kogu kook oleks kaetud. Lõika üleliigne martsipan koogi äärtest. Martsipani võid värvida toiduvärvidega, sellele maalida või kirjutada. Kaunista nii kuidas süda soovib.
ŠOKOLAADITRÜHVLID
Vaja:
-
200 g toorjuustu
-
2 Daim'i šokolaadi
-
1 Kismet'i šokolaad
-
1 pakk Mesikäpa Dops küpsiseid
-
1 dl kondentspiima
-
200 g piimašokolaadi
-
200 g valget šokolaadi
-
Marianne kommid (lisasin poolele segule piparmündilist maitset)
Valmistamine:
Purusta küpsised, Daim ja Kismet. Lisa kondenspiim ja toorjuust. Lase segul külmkapis 1-3 h taheneda, et maitsed seguneksid. Vooli poolest segust ühesuurused maiustused, lase 1 h veel külmkapis neil taheneda. Teisele poolele lisa Marianne kommide piparmündilist hõngu ja vooli samuti ühesuurused maiustused.
Valmista ette vesivanni šokolaad, kasta ükshaaval maiustused šokolaadist läbi ja pane küpsetuspaberile tahenema. Kui kõik kommid on šokolaadist läbi kastetud võib alustada kaunistamist. Mina kastsin kommid valge šokolaadiga üle ja kaunistasin pruuni šokolaadiga. Poole segust, kuhu lisasin Marianne kommide piparmündilist maitset kastsin läbi piimašokolaadi ja kaunistasin valge šokolaadiga.
VALGE ŠOKOLAADI TORT
Põhi:
250g küpsiseid (digestive, selga kondenspiima või iirise)
120g võid
Vahele:
180 grammi küpsiseid
Vastavalt soovile ja aastaajale erinevaid marju või toormoose. Näiteks mustikaid, maasikaid, vaarikaid, kirsse, pohlamoosi jms.
Kreem:
500-600g kohupiimapastat (vanilje)
3dl vahukoort
300 grammi valget šokolaadi. (Võib kaustada ka kalevi riisi-mustika valget šokolaadi)
Valmistamine
Kreemi tegemine:
Vahusta vahukoor. Sulata valge šokolaad vesivannil, kas teise kausiga või kilekoti sees. Seda teha väga ettevaatlikult, sest šokolaad ei tohi veega kokku puutuda, muidu läheb tükki. Pane kohupiimapasta kaussi, lisa jahutatud sulatatud šokolaad. Sega korralikult, lisa ka vahukoor ja sega kõik korralikult läbi.
Kaunistamiseks: marju, vahukoort, sulatatud šokolaadi, kreemi ülejääki. Võib katta ka martsipani kattega.
Põhja jaoks purusta küpsised köögikombainiga või käsitsi täitsa puruks. Sulata või ja sega see korralikult purustatud küpsistega. Käsitsi on kõige parem segada. Suru segu koogivormi (26cm) põhja. Seejärel kata põhi ühtlase kihina kas marjade või toormoosiga. Pane peale pool kreemist. Seejärel lao kreemi peale küpsiste kiht ja soovi korral uuesti marjade kiht. Seejärel uus kreemi kiht ja külmkappi tahenema. Vähemalt 6 tundi,aga soovitan terveks ööks. Enne serveerimist kaunistada.
ŠOKOLAADI-BANAANI-VAARIKAKOOK
Koostisosad:
* 1pk Vilma šokolaadi muffini pulbrit
* 200g bitteri tumedat šokolaadi
*maitse järgi banaane ja vaarikaid
*margariini (vormi määrimiseks)
Inspiratsiooniks palusime Miku Vegan Kohviku tegijatel Mikul ja Loore Emiliel välja pakkuda kolm retsepti, mida saab serveerida sõbrapäevale kohaselt südamekujuliselt.