1. Ära põlga tööd!

Rikkaks saavad enamasti töökad inimesed, kel ei ole palju piiranguid selle osas, mida nad teha võiks. On hulk inimesi, kes keelduvad tööle minemast alla teatud palgamäära või väljaspool kindlat valdkonda. "Vabaks laskmine" võib aga anda tohutult võimalusi. Mida paindlikum on inimene, seda suuremad on tema võimalused ja seda kindlustatum on ta töötuse vastu.

Üks väga-väga suur eelis on töö mittepõlgamisel veel – empaatiavõime kasvab. Paljud inimesed suhtuvad teenindajasse või koristajasse üleolevalt. Aga kui oled saanud tippspetsialistiks, olles nooruspõlves olnud korstaja või triikija, oskad nende ametite esindajaid hinnata. Kui ajad pöörduvad, võtad viimases hädas jälle luua kätte. Igal juhul ei ole karjääri lõpp Sinu jaoks maailma lõpp – Sulle on uksed valla.

Lisaks on empaatia oluline oskus ülemuse puhul. Inimene, kes ei oska teisi inimesi hinnata ja nendega austavalt suhelda, ei püsi enamasti lõputult ülemusena. Just suhtlemisoskuse puudus on paljudele asjatundjatele maksma läinud töökoha.

2. Hoia kulud madalad!

Elame kapitalistlikus ühiskonnas ja siin tuleb mõelda nagu kapitalist. Mu kunagine tööandja ütles, et tema siht on pidevalt vähendada kulusid ja suurendada sissetulekut. Ma panin selle kõrva taha ja mitte ainult – hakkasin seda rakendama. Olen küsinud julgelt palka juurde või head palka (ja ka saanud), aga veelgi enam olen kriitilise pilguga pidevalt revideerinud oma kulusid.

Olen loobunud kodusest internetist, sest see ei too mulle midagi sisse ja mul ei ole seda tegelikult vaja: saan internetti kasutada tööl, rongis, kohvikus, põhimõtteliselt kõikjal. Pealegi hoiab see mind kodus rohkem puhkamas. Kui kodukulud kasvasid suureks, kolisin. Kui telefoniarved kasvasid suureks, vahetasin operaatorit. Mitte et ma ei oleks jaksanud maksta. Jaksasin, aga milleks raha tuulde loopida? Kui poes on allahindlus, ostan vajalikke kauasäilivaid kaupu hulgi, pluss ma eelistan võimalusel osta toidukraami varuga, see on ühtlasi ka mugav. Väldin järelemakse ja liisinguid, mis lähevad pikas perspektiivis kallimaks maksma. Eelistan alati võimalusi, mis pakuvad soodustust – rongi kuukaart või mõne koolituse aastane ettemaks.

Kulud on need, mis söövad minu raha ära. Üks tark mees ütles kord - inimene on rikas siis, kui tema kulud on väiksemad kui ta tulud. Absoluutselt tõsi. Kunagi ei tohi oma kulusid planeerida nii, et pangaarve saab kuu lõpuks sendituks. See peab olema erand, mingi lühike periood ehk. Kõige suurem hullus on võtta laen kuumaksega, mida vaevu maksta jaksad. Laen peaks olema selline, et seda peaaegu ei märkagi. Kui see hakkab elukvaliteeti mõjutama, on inimene laenanud üle oma jõu. Jah, sellest on võimalik välja rabelda ja paljud teevad oma kodu nimel seda, aga see pole kuigi tark.

Seejuures – nagu dieedigagi ei saa üle pingutada, vaid tuleb endale lubada aeg-ajalt mõni magus muffin, võib ka kulude hulgas olla mõni luksuskulu, mida saad muuhulgas lubada endale tänu sellele, et oled muidu kokkuhoidlik. Mõne jaoks on see igapäevane hea kohv (2 eurot tööpäevas, 40 eurot kuus, aga kui see Sind tõesti õnnelikuks teeb), teise jaoks igakuine teatrikülastus, kolmanda jaoks reisimine. Luksuskulu on tegelikult peaaegu et kohustuslik, sest me ei ela selleks, et säästa ja teenida. Elu peab ka nautima. Vali endale see oma üks nauding (aga mitte kümme, eks?), mis Su elu paremaks teeb!

3. Kontrolli raha, mitte ära lase rahal Sind kontrollida!

Kui Sa ei tea kuu lõpus, kuhu Su raha läks, on pahasti. Kes peab siis teadma? Paljud inimesed ehk eelistavad seda tunnet, et nad ei pea raha lugema, rahale mõtlema ja võivad kulutada, palju tahavad. Isegi kui neil ei ole, mida kulutada. Aga kui Su raha liigub kontrollimatult, jääd Sa paljudest asjadest ilma. Väga paljud kulud on tobedad ja neid saaks kergesti kärpida. Sul on võimalik saada palju rohkem, kui Sa oma rahaasjadel silma peal hoiad.

Kogu! Sa ei tea kunagi, millal suurem summa võib ära kuluda. Võib-olla läheb pesumasin katki, võib-olla tuleb hea investeerimisvõimalus. Hoia kätt pulsil! Aga samal ajal tea, palju võid kulutada. Kõike kõrvale panna pole ka mõttekas.

Otsusta ise, kui palju millegi eest maksad! Julged saavutavad uskumatult palju. Tänapäeval on võimalik saada väga palju asju isegi tasuta! Ja isegi selliseid, mis Sulle meeldivad. Reklaamid meelitavad meid lõksu ja tekitavad isu asjade järele, mille eest meilt igasugu ülepakutud summasid sisse nõutakse. Otsusta ise, mida vajad. Ja peamine – otsusta, kui palju oled nõus millelegi kulutama. Kui ostustad, et riietele kuus üle 10 euro ei kuluta, siis Sul on võimalik ikka ilusti riides käia. Seades endale piiranguid, hakkab fantaasia tööle. Müüd mõned oma hilbud Soovis maha ja investeerid saadud raha riietesse, vahetad oma garderoobi sõbrannaga, tuhnid kaltsukates, kirbuturgudel, otsid üles, kus tasuta riideid jagatakse. Hakkad ehk isegi õmblema. Sa võib-olla ei usu, aga ka väga rikkad inimesed teevad nii. See on üks põhjus, miks nad on rikkad. Kui aga riided on Sinu luksus ja otsustad, et kulutad neile kuus 100 eurot, anna minna! Aga olgu see Su valik, mida saad lubada! Sina otsustad, palju millele kulutad!

Keegi ei saa Sinult raha ära võtta, kui Sa ei anna. Ja keegi ei saa Sind seejuures millestki ilma jätta. Sa võid saada asju väga odavalt, kui Sa seda tead, on see esimene samm.

4. Ole helde!

Rahale ei meeldi umbteed. Anneta, ole lahke oma sõpradega, ära unusta vaeseid sugulasi. See tasub tõeliselt ära! Seda on raske loogiliselt seletada, aga raha armastab liikumist, eriti kui selle taga on lahkus ja heldus. Pealegi tekitab see hea tunde. Leia enda jaoks iga kuu mingi summa, mille oled nõus ära andma, ja anna! See aitab vabaneda kitsidusest, juhul kui see Sind kimbutab, ja avab Sinus endas midagi. Teiseks kindlustab see Sind raskuste vastu. Helde vastu ollakse helde. Sulle ei pruugi kõik tagasi tulla samast allikast, kuhu jagasid, aga see tuleb. Üks jagab välja ja saab üha lisa, teine hoiab endale ja on ikka puuduses.

Kui mõtled inimestele, kes on helded, siis kas nad on Sinu silmis vaesed? Kui mõtled vaestele inimestele, siis on nad helded? Ja kui järele mõelda, kas need kaks eri inimtüüpi ei teeni mitte sageli sama palju?

Lahkusega on veel üks huvitav asi - see paneb inimest tundma end rikkana, isegi kui ta ei ole. See on ka nagu omamoodi luksus.

5.Mõtle tulevikule!

Mõni inimene ostab lotopileteid ja loodab, et ühel päeval võidab miljoni. Miks mitte? Palju kindlam on aga püüda see miljon endale kasvatada. Kuidas? Võib investeerida kinnisvarasse – soetada endale korteri väljaüürimiseks. Samuti võib osta aktsiaid või teenida endale välismaine pension. Kõige parem viis minu arvates on aga saada palju lapsi ja kasvatada nad heldeks. Küll nad siis tulevikus hoolitsevad Sinu eestki. Jah, lapsed on suur kulu, aga neisse investeerimine tasub rohkemgi ära kui kinnisvaraost! Eks igaüks muidugi otsustab ise, mis on tema pensionitagatis.

6. Ole optimistlik!

Siia tahaks lisada: oled leidlik, ole kaval. Kavalda vaesus üle! Väga suur osa vaesusest on meie enda peas. Paljud inimesed usuvad, et nad on hirmus vaesed, ehkki neil pole häda mitte midagi. Peale selle, et nad end haletsevad. Ma tean - see on õudne, kui ots-otsaga kokku ei tule ja kui pole raha arveid maksta või süüa osta. Ei ole ilmselt tore, kui peab viimases hädas sammud seadma supikööki.

Aga positiivsus ja leidlikkus aitab rasketest aegadest üle. Olen olnud isegi olukorras, kus silmad on pisaraid täis, sest pole raha arve maksmiseks. Aga rasked ajad lähevad mööda ja vahel tuleb abi täiesti ootamatust kohast. Ma tean, et on olukordi, kus ka kõige parema planeerimisega ei tule ots-otsaga kokku - kulud on lihtsalt tuludest suuremad. Kui see kestab ja kestab, tuleb kindlasti midagi ette võtta. Oskus rahaga ümber käia on aga baasoskus, mis tuleb varem või hiljem ära õppida, kui just rahas ei suple. Tähtis on uskuda, et kõik laabub. Raha pole maailmast otsas, piisab ühest leidlikust mõttest või heast juhusest, et see Sinu juurde jõuaks.