Ei taha olla kuidagi liiga kriitiline, aga selline arvamus on küll pehmelt öeldes naiivne. Jah, esmapilgul, ilma mõtlemata võib see ju tõesti olla kõikide maailma probleemide lahendus. Ärge kartke ja muretsege, küll see aeg ka tuleb (ja ilmselt pole see aeg kaugel), kus kõik valitsused ja riigid "inimeste turvalisuse tagamiseks" kohustuslikku masskiibistamist hakkavad läbi viima.

Ei ole see minu ja paljude teiste arvates kauaoodatud valge laev, mis meist päästma tuleb. Vastupidi. Teada on, et kogu maailm on käputäie jõukate ja mõjuvõimsate meelevallas. Mida rohkem on neil infot, seda rohkem õigusi ja võimalusi, seda vähem suured massid saavad õigusi ja vabadust.

Mina, kui tavakodanik, ei tule selliste asjade peale ka, mida ilmselt kuskil "kõrgemates" otsustajate sfäärides mõeldakse või plaanitakse. Eestis ehk on neid inimesi vähe, aga kindlasti on, kes omavad ka teatud ülevaadet maailmavalitsejate mõtete ja plaanide kohta. Aga ilmselt ei tea me ka, kes need isikud on ja kui ka teaksime, ei pigistaks neilt midagi välja.

Aga et miks siis ikka kiibistamine nii halb on? Esimese asjana torkab pähe, et lisaks politseile ja "headele" jõududele saavad teada sinu asukoha ka halva esindajad. Tavakodanikule on ükstapuha, kes ta asukohta teavad, aga vähegi olulisematele riigi või grupi esindajatele ei ole mitte hea, kui tema asukohta teavad ka kõik ebasoovitavad isikud. Ja uskuge mind, teada nad saavad. Internetipiraadid on alati sammukese "headest" ees. Ükski süsteem ei ole 100% häkkimiskindel ja alati on võimalik neisse süsteemidesse sisse tungida.

Kui isegi inimene röövitakse ja tal on kiip, teavad seda ka röövijad. Röövijad ei ole toredad ja muhedad inimesed, kes kutsuvad lahkelt meditsiinipersonali steriilselt neile ebasoovitavat kiipi eemaldama. Pannakse nuga sisse ja tõmmatakse kiip välja. Kriminaalne maailm on loodetavasti siiski väiksem osa inimkonnast.

Aga kõik meie, massid, tarbijad? Kiibiga on võimalik jälitada iga inimese, iga grupi, iga rühmituse, iga linna, riigi, maailmajao tegevust, liikumist, otsuseid, oste, müüke. Et mis siis sellest? Kõik, kes valdavad infot, valdavad maailma ja kokkuvõttes juhivad sind, tavakodanikku. Juhivad sind, et saaksid sinu käest veel rohkem raha või muid soovitud hüvesid. Ikka selleks, et käputäis inimesi maailmas veel rohkem rikastuks. Ma olen veel suhteliselt fantaasiavaene inimene. Paljud suudaksid kohe loetleda veel palju-palju, milleks ei ole kiip hea, milleks ta on kahjulik. Võib-olla mõne positiivse külje leiaks ka veel.

Mina ei taha kiipi. Mitte, et mul midagi oleks varjata. Aga ma tahan olla ise oma elu peremees, nii palju kui seda üldse veel võimalik on olla. Sest tegelikult oleme me kõik juhtide ja "juhtide" meelevallas niikuinii. Näiline vabadus on illusioon.