"Festivalist on möödunud enam kui nädal ja kogetud ebameeldivused hakkavad ununema. Enamikule festivali külastajatest seostub see üritus ilusa ilma, meeleoluka nädalavahetuse ja meeldiva ajaviitega. Kohalikele, eriti vahetult festivali raadiusesse jäävatele elanikele, tekitab igaastane festival aga muret ja pahameelt. Paljud lahkuvad festivali ajaks kodunt, et ennast ja oma peret sellest rahvamassist, kärast ja häiritud kodurahust säästa.

Kindlasti võib vaielda teemal, kas selline festival on vajalik või mitte, aga ilmselt ei ole kunagi võimalik saavutada olukorda, kus kõik oleksid rahul. Siiani on asukohaks olnud Koidu, Videviku ja Väike-Ameerika tänavad. See on ju diskrimineerimine korraldajate poolt, et ainult üks väga väike osa Uue Maailma asumi elanikest saab oma koduakende all festivali nautida. Kindlasti tuleks kaasata uusi tänavaid. Meil on hulgaliselt kohti, kus see veel toimuda võiks. Nüüd oleks aeg valida järgmiseks seitsmeks aastaks uus koht, kus seda korraldada. Rahvale üritus meeldib ja ka kohalik elanikkond on selle paratamatusega leppinud. Järgnevatel aastatel tuleks aga korrale rohkem rõhku panna.

Ürituse korraldamiseks väljastati luba nr 368, kus olid kirjas reeglid. Vormiks oli märgitud hariv ja kasulik. Kellaaegadeks oli mõlemal päeval 12.00 kuni 23.00. Alkoholi müük oli keelatud. Korraldajad pidid tagama kaasinimeste rahu ja täitma avaliku korra eeskirju.

Festivali avapauk oli 30., mitte 31. augustil. See algas kontserdiga aadressil Koidu 84, kus asub Uue Maailma praegune staap. Esimesel päeval peale enamiku osalejate lahkumist jätkus pidu ja pillerkaar Koidu 84 esisel sõiduteel, Kapsa kohvikus ja selle ümber. Linnavalitsuse infotelefonile esitati hulgaliselt kaebusi, samuti käis vähemalt kolmel korral kohal politsei. Viimane väljakutse oli 03.30. Peale politsei lahkumist jätkus kõik uue hooga ja vaikus saabus alles peale kella 04.00, seega rikuti kohalike elanike öörahu. Meie piirkonnas on ka palju lapsi, kes läksid 1. septembril kooli või esimesse klassi ja kindlasti ei olnud see nende suhtes aus.

Teine festivalipäev oli oluliselt meeldivam ja rahulikum, kuid jälle ei peetud kinni kellaaegadest. Vali muusika kestis 23.20-ni. Peale seda jalutasid meie kodutänavatel ringi erinevad seltskonnad, üritades siseneda hoovidesse ja rüübates hiljem kõnnitee äärekividel istudes kordamööda ringikävast pudelist. Jutukõminat jätkus varaste hommikutundideni. Istuti ka autode katustel ja mõned seltskonnad isegi ööbisid autodes," kirjutab häiritud elanik.

Korraldaja: kaebekirjas on mitmeid faktivigu

"On tõesti nii, et enamikule seostub Uue Maailma Tänavate Festival mõnusa ja sundimatu õhkkonna, sõbralike ja avatud inimeste, hubaste kodukohvikute ning tegevust täis tänavatega. Kinnitust sellele annavad paljud mitteanonüümselt ja vabatahtlikult festivali korraldava meeskonnani jõudvad head sõnad, tagasiside-kirjad, Facebooki-sissekanded ja Twitteri-säutsud, aga samuti aasta-aastalt kasvav kohalike osalus üritusel - sel aastal oli avatud ligi 40 kohalikku kohvikut ning toimus mitmeid teisi üritusi. Samuti näitab aktiivset huvi festivali toimumise vastu selle tänavuaastane rahastusmudel, kus festivali korraldamiseks tarvilik 8000 eurot koguti kokku ühisrahastusportaalis Hooandja, seda 414 hooanjda toel.

Igal aastal septembri esimesel nädalavahetusel toimuval festivalil on oma alateema, milleks 2013. aastal oli Tänavate Festival - et igal tänaval oleks just selline festival, nagu nad ise soovivad. Korraldajate eesmärk sellega oli kaasata rohkem kohalikke festivali korraldamisse ning tuua tähelepanu keskmesse asumi erinevad tänavad. Et festivalil on oma väljakujunenud tuumikala, kus autoliiklus on nädalavahetuseks suletud - asumi ruumiliselt loogiline kese - siis koondub paratamatult sellele alale ka rohkem tegevust. Küll aga võib öelda, et sel aastal oli festival eelnevatest aastatest rohkem erinevatele tänavatele laiali kandunud.

Ürituse korraldamiseks väljastas Tallinna linn seltsile avaliku ürituse loa, mis on eelduseks avaliku ürituse läbiviimisel. Loa saanud avalike ürituste läbiviimist kontrollib Tallinna linnas munitsipaalpolitsei, kes Uue Maailma Tänavate Festivali mõlemal päeval kohapeal inspekteeris ning leidis seal kõik vastavalt korrale toimuvat. Samuti ei saanud korraldajad ühtegi kõnet politseist seoses avaliku korra rikkumisega. Festivali puhul tuleb arvesse võtta, et tegemist on elupiirkonnas toimuva üritusega, kus suur osa osalejatest on kohalikud ning kuigi festivali korraldajad panevad kõigile alati südamele öörahu algust kell 23:00, siis võib ikka juhtuda, et mõni hoov on sellel õhtul elavam. Samas ei saa ju kuidagi pahaks panna, et veel viimastel nädalavahetuse suveõhtutel inimesed linnas oma hoovides istuvad.

Delfile anonüümselt saabunud kirjas välja toodud etteheidete hulgas on üpris palju ebatäpsusi, näiteks see, et festivali avapauk toimus 31. augusti asemel 30. augustil, mil see puht-tehniliselt ei saanud toimuda, kasvõi selle tõttu, et liiklust sulgevad märgid paigaldati tänavatele alles 31. augusti varahommikul. 30. augusti õhtul toimus tõesti Koidu 84 hoovis tänuõhtu festivali toimumisele Hooandjas õla alla pannud inimestele ning kes mäletab, siis tol õhtul ei olnud ilm eriti kiita ning seetõttu sai õhtu läbi juba enne kella 22:00," seletab festivali korraldaja Madle Lippus.

Kaebaja: korraldaja üritas leida kasvõi meetri jagu lagastamata tänavat, mida pildistada

"Õõvastav vaatepilt avanes pühapäeva, 1. septembri hommikul kell 9. Koidu tänav oli jube. Igal pool müügilaudade ümber, all ja tänavatel vedelesid tühjad pudelid, kasutatud ühekordsed toidunõud, paberid, reklaamid, konid ja muu praht. Koidu 84 majaesine, kus asub Uue Maailma Seltsi peakorter, oli kohutav. Ümber maja ja sõiduteel vedelesid jalanõud, riided ja tühjad pudelid. Kõik aknad ja uksed olid avatud. Jäi selline mulje nagu oleks sõda lõppenud. Tenniselaual, mis seisis maja kõrval, vedelesid reketid ja traadid šampusepudeli ümbert. Keegi oli jätnud sinna oma jalanõud ja kampsuni. Korraldajad magasid õndsa und ja liikumine algas alles peale kella 11. Vaadates ettekirjutusi oleks pidanud korraldajad tagama hekorra sama päeva õhtuks ja kell 7 hommikul olid ette nähtud ettevalmistustööd kell 12 algavaks festivalipäevaks.

Eelnenud festivalipäeval värviti üle alajaama hoone, mis asub Kohaliku kohviku ees ja kogu piirkond varustati rohkete plakatitega, mis siiani ümbruskonda risustavad. Elektripostidel ilutsevad kolmemeetrised lauad, mis on kinnitatud metallist klambritega, et sinna saaks paigaldada niinimetatud informatiivse sisuga silte. Kui see ülevoolav ja pulbitsev energia suunata räämas ja lagunenud Eesti Kirjanike Liidule kuuluva ning hetkel Uue Maailma Seltsi peakontori rolli täitva kinnistu Koidu 84 renoveerimisele, võiks selle majaga imesid korda saata. Siiani on see nagu tondiloss või kummitustemaja, kus pimeduse saabudes algab vilgas elu ja kust kostab öövaikusesse purjus inimeste möla ja karjumine.

Festivali eest vastutavaks isikuks märgitud Madle Lippus pidi 2. septembri hommikul kella 9-ks saatma linnavalitsuse meilile ülevaatlikud fotod alast, kus toimusid üritused, kuid 2. septembril kell 9 oli kogu festivaliala alles koristamata ja kell 14.30 ei olnud toimunud mingeid muutusi. Kõik tänavad, kus festival toimus, olid samas seisus, mis hommikul. Vedelesid toidunõud, tühjad pudelid, laiaks litsutud õlletopsid, noad, kahvlid, lugematul hulgal oli suitsukonisid. Madle Lippus eksles nõutu näoga kell 14.30 koristamata tänavatel ja üritas leida mõne meetri lagastamata tänavajuppi, mida pildistada ja linnavalitsusele edastada," jätkab anonüümne kodanik süüdistuste laviiniga.

Korraldaja: kirjanike liidu maja ei ole tondiloss ja seal ei ela joodikud

"Tõele ei vasta ka see, et piirkonnas on jätkuvalt üleval suur hulk plakateid, kõik avalikus linnaruumis asuvad plakatid said kokku korjatud juba 1. septembri õhtul. Samuti mitte see, et Koidu 84 asuv maja on tondiloss, kust vaid öösiti kuuleb purjus inimeste lalinat - majas elab terve hulk lugupeetud kirjanikke, kes oma elu neile sobival moel oma kodus elavad.

Uue Maailma Tänavate Festivali vabatahtlikku korraldusmeeskonda kuuluvad eelkõige kohalikud elanikud, kes lisaks programmi koostamisele hoolitsevad ka festivaliala heakorra eest. Nagu eelnevatel aastatel nii ka seekord koristati kogu festivaliala nende poolt mõlema toimumispäeva lõpus ning kokku kogutud prügi viidi prügifirma poolt ära esmaspäeval, 2 septembril," kinnitab Madle Lippus.

Kaebaja: müüakse loata viina ja mängitakse ristmikul lauatennist

"Välikäimlad seisid veel sõiduteel Kesk-Ameerika tänaval. Välikäimlate arv ei olnud piisav, sest paljud inimesed koputasid kohalike elanike uste taga, paludes enda lubamist tualetti, teised üritasid siseneda suletuks jäänud aedadesse, et end maja seina ääres kergendada. Festivalil pakutud õlu nõudis oma osa, kuigi alkoholi müük oli keelatud. Ka müüs Koidu 84 maja esimese korruse aknast sinna alla paigaldatud redelilt Erko Valk isiklikult kiluvõileiba ja viina. Tema on ju üks korraldajatest ja see tegevus käib juba vähemalt teist aastat. Kuna tal ilmselgelt alkoholi müügiluba polnud, siis ilmselt oli see salaviin. Jääb üle loota, et sellest teenitud rahast suudab ta ehk järgmise festivalini elada.

Vaadates ürituse vormi on seal kirjas, et see on hariv ja kasulik. Jääb arusaamatuks, kellele see kasulik on ja mis mõttes ta meid harib? Lastele, kes 1. septembri hommikul kooli lähevad ja seda laga näevad, see kindlasti hariv pole. Võiks järgmistel aastatel hoopis teha ettepaneku, et kogu festivaliala oleks suitsu- ja alkoholivaba. See oleks ehk hariv ja kasulik. Samuti võiks püstitada loosungid, et ise sööme, ise joome, oma prügi ära toome. Sellisel juhul oleks ka korraldajatel palju lihtsam. Võiks isegi jagada preemiat osalejatele, kes endast heakorrastatud platsi maha jätavad?

Tahaks öelda, et kohalikele elanikele ei ole probleemiks niivõrd festival, kuivõrd seda korraldav Uue Maailma Selts ja festivalijärgsed õhtud ja ööd. Enamik festivalil osalejatest lahkub õhtul ja siis asuvad korraldajad pidutsema, kaasates neid, kes veel koju minna ei taha. Pidu ja pillerkaar algab alles peale südaööd. Purjus seltskond asub isukalt tennist mängima. Tenniselaud veetakse Koidu ja Videviku tänava ristmikule ja algab tennisemäng, mis keset öist vaikust kuuldub eriti häirivalt. Lisaks sellele pruugitakse alkoholi ja räägitakse valjult. Peale politsei käiku jätkub tavaliselt pidu uue hooga.

Politsei saabumine võtab aega ja seni kostub tennisemäng ja vali jutt läbi avatud akende elanike kodudesse. Sellel suvel on politsei käinud kohal rohkem kui 25 korral. Politsei väljakutsest saabumiseni kulub kuni üks tund. Terve selle aja kostab Koidu 84 esiselt, aiast, välikohvikust või keldrist lõputu möla, valjuhäälne purjus inimeste mõttetu mulin ja jorin, mida saadavad valjuhäälsed hõiked. Elagu joodikud! Kas tõesti peavad seltsi liikmed oma missiooniks harida kohalikke elanikke, või äkki oleks aeg, et kohalik elanikond hakkaks harima hoopis neid?" küsib anonüümne elanik.

Politsei: kaebaja liialdab ja pinksimäng pole politsei prioriteet

"Ei saa küll öelda, et Uue Maailma asumis rikutaks korda ja inimeste rahu kuidagi rohkem või tihemini kui mujal, aga eks see rahu rikkumine ongi küllaltki subjektiivne mõiste - mõne inimese rahu rikub ka see, kui natukenegi kõvema häälega rääkida.

Meie teada on festivali korraldustiim järginud reegleid suhteliselt korralikult ja teinud lubatud asjad ära enam-vähem õigeks ajaks. Mingeid erilisi pretensioone nende suhtes politseil küll ei ole. Väide, et politsei on kohal käinud 25 korda on ilmselge liialdus - niisugust asja ei ole olnud!

Reageerimise aja kohta nii palju, et alati ei jõua tõesti hetkega kohale, kuid väljakutsed, mis seisnevad selles, et inimesed pinksi mängides liiga kõvasti lärmavad, ei ole kohe päris kindlasti politsei prioriteetide hulgas, kui samal ajal võib olla tõsises ohus teiste kodanike elu või vara. Sellega tuleks kindlasti arvestada," teatab Põhja prefektuuri pressiesindaja Helen Uldrich.

Kaebaja: linnavalitsuse esindajad tulgu ja elagu festivali ajal siin

"Kas kohalik elanikkond ei väärigi rahulikku elu ja öörahu? Elanikud on väsinud tuuleveskitega võitlemisest ja lihtsalt sõidavad kodust kaugemale, et säästa oma närve ja meelerahu.

Vastavalt seadusele on öörahu alates kella 23. Millegipärast peavad kohalikud elanikud oma öörahu eest võitlema, kuigi see peaks kehtima igal pool. Ka heakorrareeglid, mis kehivad Kesklinna territooriumil korraldatud üritustele, peaksid sellele imetabasele festivalile ja Uue Maailma Seltsi liikmetele kehtima. Millegipärast pole kommunaalamet festivali korraldajaid reeglite rikkumise eest kordagi karistanud. Festivalijärgne koristamine on olnud probleemiks kõik need aastad. Kuna Uue Maailma Selts koosneb enamuses väga toredatest inimestest, kes muretsevad eelkõige kaaskodanike heaolu ja harimise pärast, kuid ei suuda ise enda ülevoolavat ja pulbitsevat energiat ohjata, on aeg neile abikäsi ulatada! Järgnevatel aastatel peaks linnavalitsuse esindajad olema sellel festivalil kohal ja tegema selle koos kohalike elanikega algusest lõpuni läbi. Ehk muutub siis midagi. On aeg teha muudatusi ja alustada võiks nendega juba sellel aastal. Võiks alustada uue korraldusmeeskonna valimisest, sest ilmselgelt ei saa senine koosseis sellega hakkama," võtab kaebaja oma jutu kokku.

Korraldaja: kaebajal oli võimalus oma õige nime all kaasa rääkida

"Festivali korraldusmeeskond teeb festivali vabatahtlikuse alusel, samuti moodustub festivali programm kohalike välja pakutud üritustest ja mõtetest. Sel aastal sai lisaks korra nädalas toimuvatele koosolekutele omi mõtteid ja ettepanekuid välja käia ka festivali korraldamiseks moodustatud Facebooki grupis, mis oli liitumiseks avatud kõigile soovijatele. Sellest tulenevalt on kahju lugeda taolist anonüümset ajalehte saadetud ebatäpsustest kubisevat kommentaari, samas kui festivali korraldajate nimed ja kontaktid on avalikud ning samuti on kõigil soovijatel olnud võimalik festivali korraldamisega liituda," ütleb lõpetuseks Madle Lippus.

Linnavalitsuse nõunik Peeter Lukanenok võtab lahkhelid kokku seitsme punktiga:

1) Linnas on sel aastal välja antud enam kui nelisada avaliku ürituse luba, neist osa mitmepäevased. Ürituste arvu tõttu ei ole võimalik neid kõiki kontrollida ja pidevat järelevalvet tagada - niisugust ressurssi ei ole ei linnal ega politseil. Linn on lootnud korraldajate mõistlikkusele ja enamikul juhtudel on see ennast ka õigustanud.

2) Avalikus ruumis toimuvad üritused võivad kellegi jaoks olla häirivad. Paljuski on asi hoiakutes: mistahes ürituses võib kindlasti leida mingeid ebakõlasid, rikkumisi, kellegi privaatsust riivavaid momente ning sellele võibki keskenduda. Teiste inimeste jaoks võib sama üritus olla suve või aasta tähtsündmus.

3) Uue Maailma Seltsi ettevõtmised on ju seni olnud selgelt positiivse mainega, teadaolevalt on teisedki asumiseltsid neist eeskuju võtnud. Avalduse ründav ja halvustav toon on näide vastupidisest hinnangust.

4) Linnaruumis toimuvate avalike ürituste lubamine või mittelubamine ongi tasakaalu otsimine - ühelt poolt ei soovi linn tõrjuda vabaühendusi ja nende ettevõtmisi ning teisalt tuleb arvestada ka kaaslinlaste vajadusega privaatsuse järele.

5) Senine kogemus lubab väita, et mitmedki probleemid oleksid lahendatavad või vähemalt leevendatavad pöördumisel vahetult ürituse korraldajate poole. Vahel millestki häiritud inimesed seda teevadki ja leiavad koos korraldajatega lahenduse. Teised pöörduvad politsei, linna või veel mingi asutuse, tihti ka massimeedia poole.

6) Linn korraldab igal aastal avalike ürituste teemalisi nõupidamisi - arutelusid, kus osalevad asjaomased asutused (politsei, päästjad ja teised) ja alati vähemalt mõned ürituste korraldajad. Mitmedki, kuid kindlasti mitte kõik küsimused, on nendel aruteludel selgeks räägitud.

7) Teemapüstitus on aktuaalne ja hea näide sellest, kui vastandlikud võivad olla inimeste seisukohad. Linna rolliks on kompromissi otsimine ja ürituste toimumine kõigile kaaskodanikele talutavates raamides.