Minul seevastu on lollikindel plaan riigi üldise jõukuse suurendamiseks. Avaldan omad mõtted siis siin, Delfi Rahva hääles. Kandideerin üksikkandidaadina Tartu linnas ja minu lühivastused küsimustele on siin:

1. Mida teha, et aastas hukkuks liikluses vähem kui 50 inimest?

Peamiseks liiklusohuks on meil joobes juhid. Vähendades alkoholi osakaalu meie tarbimisharjumustes ning tuues kõrvale ohutuma aseaine, väheneks ka liiklusõnnetuste arv. Joobes juhtide karistamisel peaks rakendama alkoholitarbimise keeldu ja alkoholismiravi. Inimvaenulik on ka praegune süsteem, kus lubadeta sõidu eest ei määrata kohustust autokool läbida, vaid hoopis välistatakse see terveks aastaks.

2. Mida peaks riik tegema, et Eesti võidaks igal olümpial vähemalt ühe kuldmedali?

Medalitest olulisemaks pean rahva üldist füüsilist vormi. Riigi kodanikele, eriti noortele, tuleb tagada sportimiseks võimalused, sõltumata nende finantsilisest võimekusest.

3. Mida peaks riik tegema, et venelased tunneks ennast Eestis hästi?

Esmalt tuleks lõpetada lõimumise tahtlik takistamine valijaskonna eraldamise eesmärgil. Venelastele tuleb anda võimalus olla täisväärtuslik osa Eesti kogukonnast, sundimata neid hülgama oma algset päritolu. Venelast, kes on eestimeelne, ei tohi sundida oma juuri unustama. Tuleks ka luua eestimeelne meediakanal vene keeles.

4. Kuidas Eesti majanduskasv oleks Euroopas kõige kiirem?

Kanepi legaliseerimisel suureneks välisturistide sissevool. Väheneks ka raha liikumine mustale turule. Kanepi legaliseerinud USA osariikide suurenenud maksutulu peaks olema oluliseks motivaatoriks võtmaks ette sama sammu enne lähinaabreid – kes esimesena jõuab, võidab kõige rohkem. Peab soodustama kodumaist kanepikasvatust, seades ranged piirangud väliskapitalil põhinevatele ettevõtetele. Kogu legaalse kanepituru tooraine peab olema kasvatatud Eesti pinnal ja kogu sellest saadav tulu peab jääma Eestisse. Tekivad uued ettevõtted, mis loovad uusi töökohti ka äärealadele.

5. Mida peaks riik tegema, et iga pere tuleks ka ääremaal edukalt toime?

Suurem majanduskasv tagab rahva üldise jõukuse suurenemise. Peaksime keskenduma pigem raha sissevoolu suurendamisele ja väljavoolu vähendamisele. Olemasolevate vahendite ümberjagamine, kus töövõimeline elanikkond peab rohkem rügama, tagamaks ülalpeetavate paremat elu, suurendab väljarännet veelgi ja asetab suurema koormuse neile, kes Eestisse jäävad.

6. Kuidas iga pere suudaks kuus säästa vähemalt 200 eurot?

Olukorra parandamisel on tähtsaim roll majanduskasvul, mida olen juba eelnevates punktides maininud. Kindlasti ei tohiks suurendada riigi sissetulekut vaesemate perede arvelt, tõstes alkoholiaktsiisi ja lastega seotud kulutusi.

7. Kuidas vähendada pangatasusid ja ohjeldada pankade ülikasumit?

Tuleks luua riiklik pank, mis hakkaks välismaistelt pankadelt olemasolevaid eluasemelaenusid üles ostma, pakkudes laenuvõtjale soodsamaid tingimusi. Kiirlaenufirmade intressidele peab seadma kindlad piirangud ja keelustama nende reklaami täielikult.

8. Kuidas muuta Eesti põllumajandussaadused Euroopas kuulsaks?

Hakkame kasvatama kanepit. Tulemus on garanteeritud.

9. Kuidas eestlased hakkaksid Nobelit ja Oscarit võitma?

Rahvuslikud piirangud Nobeli ja Oscari võitmiseks meil puuduvad.

10. Kuidas oleks Tallinnast võimalik otse lennata Euroopa kõikidesse suurlinnadesse?

Kui suureneb välisturistide sissevool, suureneb ka vajadus otseliinide järele. Liini tööshoidmise tasuvus sõltub teatavasti sellest, kui palju on sellel reisijaid. Välisturistide sissevoolu suurendamise võimalust juba mainisin.

11. Kuidas panna kõik Eesti noored vabalt vähemalt kaht võõrkeelt rääkima?

Keeleõpe tuleb koolides muuta huvitavamaks. Tuleks tuua välisriikidest vahetusõpilasi, kellega suheldes paraneks oluliselt võimalus igapäevaselt keelt praktiseerida. Ka võiks olla keeleõpe osaliselt läbi viidud õpetajate poolt, kelle emakeeleks ongi õpetatav võõrkeel.

12. Kuidas oleks iga inimese sissetulek nelja aasta pärast praegusest kaks korda suurem?

Ainsaks lahenduseks on juba eelnevalt mainitud majanduskasv.

13. Kuidas eestlasel oleks rohkem tervena elatud aastaid?

Alkoholi osakaalu vähendamine igapäevastes tarbimisharjumustes tooks parima tulemuse. Alkoholi reklaamimine tuleb täielikult keelata. Rahva üldise stressitaseme leevendamiseks reguleerida riiklikult rekreatsioonilise kanepi müük. Saadavat maksutulu rakendada sõltuvushaiguste ravimiseks ja ennetamiseks. Oluline on ka kannabinoidravi efektiivsuse tunnistamine ja arstide harimine neil teemadel.

14. Mida teha, et Eesti poodides müüdavad riideesemed poleks enam ühed kallimad Euroopas?

Vabasse konkurentsi ei tohiks riik sekkuda. Kogu kaubanduse globaliseerumisel tänu internetikaubamajadele laheneb probleem iseenesest. Konkurentsis püsimiseks tekib hindade langetamise vajadus kõigil poodidel.

15. Mida teha, et igal eestlasel oleks kõigi mugavustega kodu?

Ainsaks lahenduseks on jällegi juba eelnevalt mainitud majanduskasv.

16. Kuidas muuta Eestis iive positiivseks?

Riik peab aitama hüvitada abivajajatel lastega seotud kulutusi, et lapse saamine ei oleks vaid majanduslik otsus. Tuleks lõpetada sugudevahelise vaenu õhutamine ja võistlusmomendi tekitamine. Peredele tuleks pigem õpetada tegutsemist ühtse tervikuna, tagamaks materiaalne kindlustatus ja kodusoojus, ohverdamata selleks kellegi eneseteostuse vajadust. Vanemate lahkumineku korral ei tohi laps olla soopõhiselt määratletud tulus projekt ühele ja väljaminek teisele osapoolele.

17. Kuidas suurendada Eestis abielude hulka?

Ma ei näe vajadust abielude hulga suurendamiseks.

Tänud lugemast.