Sama kehtib ka üldlevinud müütide kohta kanepist. Õudusjuttude aeg on läbi ja noored on segaduses.

17.02.2014 Eesti Päevalehes ilmunud artikkel 17 alaealist sai mullu uimastite tõttu kriminaalkaristuse pani mind juurdlema, et kuidas saab olla ühe keelatud mõnuaine omamine kordades suurem kuritegu kui teise. Ma ei imestaks, kui purjus peaga rallitamine tooks alaealisele kergema karistuse kui paari grammi õiepuru omamine! Isegi süstemaatiline koolivägivald, mis on oma olemuselt ju pidev alaealise alandamine ja füüsiline väärkohtlemine, ei too kaasa tõsiseid kriminaalseid tagajärgi! Ka grupiviisiline mitte. Pange need nüüd kaalukausile.

Varajasest noorusest hakatakse taotluslikult meie laste eelistusi kallutama pigem alkoholi ja tubaka poole, aga mis kaalutlustel? Miks see kanep siis lõppkokkuvõtes hullem on? Tean, miks ei taha keegi sõna võtta teemal, et mis on sõltuvusttekitavam: kas kanep, alkohol või tubakas. Enam ei rõhutata ka neid üksikuid dramaatilisi juhuseid, mida ei tule ette sagedamini kui tavalisel peavalurohul "harva ja väga harva esinevaks" märgitud kõrvaltoimeid. Ibumetinil näiteks ka ajukelmepõletik, tunnetushäired ning rasked maksa- ja neerukahjustused.

Hüppelauateooria on ammustest aegadest murtud ning mingitki infot omavat mõistusega inimest ei ole võimalik mõjutada sääraste lugudega nagu 17.02.2014 ilmunud Iga päev kanepit suitsetav kolleeg hakkas tõmblema ning hääli kuulma, sest seal kirjeldatud kõrvalnähud, nagu kõhnumine ja hallutsinatsioonid, ei oma kanepiga mingit seost. Loomulikult toidetakse selliste lookestega keskealiste väljakujunenud stereotüüpe, aga nooremale ja teadjamale gereratsioonile on see järjekordne õuduslugu kanepi-kollionust.

Muudetud on aga taktikat, nagu sai lugeda 13.02.2014 ilmunud artikli Tavalist koolinoort lahutab kanepi ostmisest ainult üks telefonikõne väidetest, et peamine põhjus, miks kanep kogu ülejäänud elu ära rikub, on selle eest saadav kriminaalkaristus. Kas meie seadused nüüd hoopis põhjendamatult ei hukuta neid, keda peaksid kaitsma? Häbi!

Juhul kui ma eksin, siis palun põhjendage, miks on alkohol Eesti Vabariigis niivõrd propageeritud ja kanep niivõrd kriminaliseeritud. Rõhutan, et mõistagi on noorele eriti oluline igas mõttes hoida selget pead, vähemalt selle ajani, kui oma koht elus on leitud. Meil on aga ühiskonnas sellega tõsiseid probleeme ja käsi silme ette pannes ning "Ei tohi!" karjudes me neid ei lahenda. Taustsüsteem on selline, et lapsed juba kasutavad erinevaid aineid ja meie võimuses pole seda muuta. Tuleb tegeleda probleemiga, mitte korrutada nagu katkine grammofon: "Aga miks üldse peab midagi tarbima?"

Siinkohal ongi mul üleskutse tunnustatud kodumaistele spetsialistidele: palun aidake Eesti noorsugu - nad on meie tulevik! Avaldage palun tõest infot, ilma õuduslugusid rääkimata. Rääkige faktides, mida on võimalik kontrollida. Näiteks võiks politsei esindaja võrrelda statistika ja kogemuste põhjal alkoholi ja kanepit tarbinud inimese riskikäitumist ja ohtu kaaskodanikele.

Meil on kindlasti ka haritud arste, kes on võimelised võrdlema adekvaatselt kahe aine mõju füüsilisele ja vaimsele tervisele. Kas suurem tõenäosus on sõltuvusse jääda legaalsetest uimastitest või illegaalsest marihuaanast? Seotus koduvägivallaga? Otseselt ja kaudselt põhjustatud surmad?

Teemasid on palju, aga kui just need peamised saavad selgeks tehtud, siis saab vast ka noore jaoks selgemaks, kas viinapits teeb peotuju ning kas kanepimahv hävitab ta täielikult. Vajadusel jagaksin kodumaise spetsialisti arvamust ka rahvusvahelises meedias. Paljud rahvusvaheliselt tunnustatud organisatsioonid on neid meelemürke juba üsna põhjalikult võrrelnud.

Kindlasti oleks huvitav ka teistel lugeda, mida arvavad ja teavad asjadest sellise riigi arvamusliidrid, mille näitajad on Euroopa alkoholitarbimise pingereas seal, kus nad on. Loomulikult nad ei tea veel, et meie haritlaste arvates oleme viinakuradiga toime tulnud.

Adekvaatse info eesti keeles ilmutamata jätmisel võibki ju tärkavale noorukile jääda mulje, et asi polegi niivõrd rahva tervises vaid selles, et alkoholimüügi vähenedes on aktsiisist sisse voolav raha tunduvalt väiksema survega. Ja need otsustajad, kes ütlevad, mis on "pidu" ja mis "krimi", on seal ise kraane keeramas.

Ka teile murelikud lapsevanemad natuke mõtlemisainet: kas näeksite oma last pigem mingi tema tuttava autos vaimustusest kiljumas, kui too purjus peaga oskuslikult kurve võtab, või hoopis mõne rumala nalja üle hüsteeriliselt naermas? Olen kindel, et selle nurga alt vaadatuna on kanep juba praeguseks Eestis nii mõnegi elu päästnud. Äkki lõpetaks selle jonni ajamise ja lubame lõpuks ühel genaratsioonil õppida eelmiste vigadest?

Olen registreeritud kommentaariumis avatud diskussioonile.