See areng on kestnud tänase päevani. Mõelge näiteks, milliseid masinaid asendab nutitelefon - kalkulaatorit, märkmikku, telefoni, raadiot, mp3-mängijat, piiparit, telefoniraamatut, GPS seadet, linnakaarti, filmikaamerat, digiseebikat, ajalehte ja veel palju muud, muuhulgas ka nipsmänguasju lastele.

See, mis enne võis enda alla võtta terve laua pinna, on nüüd ühes pisikeses karbis koos. Ühest küljest ju positiivne - nutifonide tootmisega kaasnev saaste on väiksem kui palju muu tootmisega kaasnev. Ometi tähendab pidev optimeerimine ja teaduse ning tehnoloogia areng seda, et järjest kasutumaks muutub inimene ise. Ka Eesti poodides järjest populaarsemaks muutuvad iseteeninduskassad tähendavad seda, et varsti muutub ebavajalikuks kümnete kassiiride palkamine terve supermarketi peale - piisab ühest-kahest, pluss saalitöötajad. Kuhu need töötuks jäänud inimesed aga minema peavad? Tehastesse tööle? Ka seal pole enam varsti töökäsi vaja, suur osa tootmisest on robotiseeritud juba tänapäeval. Pangatellerite asemel on meil pangaautomaadid ja internetipank, konduktorite asemel piiksuvad rohelised kaardid.

Mu kolmandas klassis käiva väikeõe koolis kaotati ära päevikukohustus - on ju e-kool, kust lapsevanem saab märkuseid lugeda ja laps meelde tuletada koduseid töid ja muid kohustusi. Õel polegi päevikut. On nutifon. Saab suurepäraselt hakkama.

Kõige selle juures on muutumatuks jäänud inimeste suhtumine laste saamisesse - kes lapsi ei saa, see inimesena väärtusetu! Eesti rahva iive peab olema ja jääma positiivseks aegade lõpuni! Maa tuleb täita lastega!

Tekib küsimus, et miks ma peaksin sünnitama mõne lapse, kui on karta, et 20-30 aasta pärast sellele lapsele enam tööd ei jagu? Kõikidest ju teadlasi, insenere, kirjanikke, poliitikuid ja modelle ei saa. Nende jaoks, tundub, veel turgu on. Kuigi animeeritud filmide võidukäik hakkab varsti kaotama vajadust näiteks näitlejate järele - milleks veeta iga päev näitlejat 5-6 tundi grimeerides, kui ta saab animeeritult otse arvutist luua? Mõelge näiteks Avatari peale. Pole enam vaja loomatreenijaid - kõik kolib üle arvutitesse. Jaapanis on populaarsed digitaalsed AI-laadsed lauljad. Mõned neist on isegi bändide ametlikud liikmed.

Nii et mis siis saab? Sigime aga edasi ja asendame kõik inimesed masinatega? Aga mis siis saab? Tulebki maailma lõpp? Kommunism ju ei tööta ja masinatega toodetud väärtuseid niisama laiali ei jagata, kuidagi peab palka ka saama. Või soodustaks küll tehnoloogia arengut, aga piiraks selle kasutuselevõttu? Säilitaks inimeste tööd, mis sest, et masin saaks sama tööga hakkama?

Mõtlemisainet on palju.