Olen ettevõtja Hiiumaal. Ühelgi hommikul ei saa ma kindel olla, kas Eesti Energia suvatseb tagada elektri olemasolu ja kas praamile minemisel saad alles teise või kolmanda praami peale. Ketipoodide (ETK, Selver, Säästumarket) hinnad ja tanklates olev kütus on meil alati kallim kui mandril.

Kohalikud majutusettevõtjad on loobumas osaliselt oma teenuse pakkumisest, kuna RMK on loonud randadesse ja looduslikult kaunitesse kohtadesse hulgaliselt tasuta telkimisalasid - niinimetatud igamehe õiguse - kus on kõik pakutav tasuta (küttepuud, prügi äravedu ja platsi puhastamine).

Sügiseks pannakse prügiaedikutele sildid, et kui sa oled hiidlane ja mitte turist, siis prügi sinna viskamine on rangelt keelatud. Aasta lõppedes keksivad kohalikud ametnikud ja statistikud jalalt jalale ja kiidavad, kui palju turiste on Hiiumaad külastanud.

Aga küsimusele, kui palju turistid ja külalised rahaliselt läbi teenuste ja kaupade ostu Hiiumaa ettevõtlust toetas, kehitavad asjapulgad õlgu. Majutajad räägivad, et inimene, kes Hiiumaale tuleb, on juba eelnevalt varustatud söögi ja joogiga, kuna teab siinsete kaupluste hindade kallidusest. Seega jääb Hiiumaale ainult äratallatud loodus ja hunnikute kaupa prügi.