Toon kohe ühe hea näite. Gonsiori tänava alguses on suhteliselt lähestikku kaks ülekäiku - Maneeži ja Reimanni tänava juures. Maneeži juures olev ülekäik on reguleeritud valgusfooriga, Reimanni oma mitte. Kui nüüd ületada Reimanni juures olevat ülekäiku vasakult paremale, tekib sageli ohtlik olukord. Jalakäija nimelt kõnnib keset teed asuvale ohutussaaarele, peale mida jääb tal ületada veel kolm sõidurida. Kui juhtub, et viisakas sohver annab jalakäijale teed saare poolt arvates esimeses reas, teises reas on samuti viisakas juht ja annab talle teed, kuid juhtub olema suurema autoga, siis jalakäija hakkab ületama teed. Samas tuleb kolmandast reast juht, kes otsustab mitte peatuda, seadusega lubatud tegevus, kuna seadus ei kohusta mitmerealisel teel jalakäijale, kes asub eelmistel sõiduridadel teed andma, siis võib juhtuda, et inimene jalutab otse auto ette, mida tal pole võimalik tulemas näha. Üldise turvalisuse huvides tuleks antud ülekäik üldse sulgeda ja jätta alles vaid Maneeži juures olev ülekäik.

Teine, täpselt sama ohtlik ülekäik, on näiteks Kopli ja Sitsi tänava ristmik. Olukord on seal samalaadne - see, et kolm autot sulle teed annavad, ei tähenda seda, et nende sama kolme auto poolt täielikult varjatud vaateväljast ei ilmu neljas auto, kes sulle otsa ei sõida. Viga seisneb vöötraja kõige võimalikumas vales asukohas. Vöötrada tundub olevat loodud pidades silmas jalakäija mugavust, mitte ohutust. Lahenduseks oleks liigutada vöötrada Sitsi tänavat allapoole või reguleerida ülekäik valgusfooriga.

Sarnaselt ohtlikke ülekäike on veelgi, mis vajaksid ülevaatamist ning liiklejate turvalisust silmas pidades ümberkohaldamist.

Järgmiseks võtame poriga pritsimise. Jalakäijana leian, et kaebamisel on jumet, autojuhid mõtlevad, et nad sõidavad laevaga ja uhavad süüdimatult lombist läbi. Siiski tuleks näha natuke laiemat pilti, iga autojuht ei ole veel rooli taha sattunud džunglielaniku mentaliteediga nahhaal. Juhid ise puutuvad sama poriprobleemiga kokku pisut teistsugusel viisil. Vihmase ilmaga maanteel sõites leidub alati keegi imelik, kellel on vaja miskipärast hirmsasti mööda sõita eesliikuvast autost ning seejärel keerata teiselt realt otse nina ette varem eesliikunud autole pritsides selle esiklaasi pori ja paska täis. On see nüüd normaalne või?

Veel üks näide mõnede juhtide olematust kultuuritusest. Neil on hirmsasti vaja sõeluda ja tipptunnil end kuhugi teise ritta vahele pressida. Oled viisakas, lased sohvri vahele, mõne minuti pärast imestad, et miks vend foori taga magab, roheline põleb ja nüüd äkitselt on tal aega küll..

Mis ma siis lõpuks sellega öelda tahtsin.. Autoga liiklemine ei tee inimest liikluses mittearvestavaks jalakäijaga, kahjuks aga on liikluses igasuguseid oinaid, kes ei arvesta liigeldes mitte kellelegi, leiavad, kuni nad on autos on tee just nende päralt ja muu ülejäänu ei huvita. Selliste juhtide hoolimatuse käes ei kannata mitte vaid jalakäijad vaid liiklejad kõikmõeldavate liiklusvahenditega. Oma suurt osa liikluskultuuris etendavad ka kesised teed ja kohati täiesti läbimõtlematu liikluskorraldus.