Ma toimiksin sel viisil hea meelega, kuid paraku ei ole seda sugugi nii lihtne teha, kui esialgu tunduda võib. Sel lihtsal põhjusel, et vastavaid aparaate ei ole ühistrantspordis piisavalt palju, sageli on need vaid sõiduki esimeses otsas, tagaosas neid pole. Miks need ära võeti?

Ma saan täiesti aru, et ideaalsetes tingimuste siseneksin ma ühissõidukisse esiuksest, pilet peos, märgistaksin selle ja liiguksin siis sõiduki tagumise osa poole. Rõhutan siinkohal, et selline teguviis toimiks vaid ideaalsetes oludes. Sellised tingimused on aga väga harvad. Reeglina hakkab sõiduk täituma just esimesest osast. Esiukse juures ootab mõni pensionär hirmuga peatust koos oma pampudega, kartes sellest kogemata mööda sõita. Keskmiste uste juures on sama lugu. Kuna need on laiemad, siis sisenevad suuremate pampudega pensionärid ja lapsevankritega lapsevanemad just sealt. Lapsevankritega vanematest ei saa eeldada, et nad kuhugi taha liiguksid, laps ühes ja vanker teises käes. Kompostrite juurde koguneb lisaks veel seltskond, mis jälgib pingsalt teed, et mitte maha magada momenti, millal on just neil õige aeg pilet märgistada. 

Reaalselt siseneb inimene sõidukisse tema jaoks mugavaimast uksest, sageli just tagant poolt asuvatest ustest, sest reeglina on seal vähem rahvast ja ka seetõttu, et mõnest sellisest peatusest, kust harvem inimesi peale tuleb, kipub buss esmalt mööda sõitma ja siis viimasel hetkel pidama. Paar kiiremat sammu ja tagauksest sisse, sest kui esiukseni kõndima hakkad, võib buss ära sõita, kuna bussijuht mõtleb, et ehk sa ei tahagi peale minna.

Eeldusel, et sõidukis on omajagu rahvast ja sisenetud on tagant poolt ustest, tuleb hakata ette ja taha vabandades ning pahuraid pilke trotsides trügima kompostri poole. Kuna selline tegevus võib vahel aega nõuda, tekib reaalne oht, et mupo ühissõiduki vahepeal kinni peab ja just pileti komposteerinud reisija maha võtab ning talle trahvi teeb. Kuida sa siis seletad, et tulid just peale ja veel ei jõudnud piletit nõuetekohaselt märgistada.

Võiks ju öelda, et osta ID-pilet või telli see mobiiliga, aga ikka tekib olukordi, kus tuleb kasutada kioskis müüdavat paberitükki. Siinkohal tekibki küsimus, miks ei saa piletit märgistada kohe peale sõidukisse sisenemist, kuna iga sisenemiskoha juures vastavat aparaati pole. Miks need tagumiste uste juurest ära võeti? Bussijäneste pärast? Neid see ju ei sega, nende jaoks ei ole oluline, kas komposter on ees või taga, seda enam, et eest on parem mupot varitseda. Bussijuht ja reisisaatja ei jälgi, kas ja millal inimene piletit märgistab või kas tal see üldse olemas on. Võiks selle olukorra kõigi reisijate jaoks mugavamaks muuta, vähendada trügimist ja iga ühistrantspordi sissekäigu juurde kompostri panna.