Just mugavuse aspekt on rongisõidu juures see, mis paneb inimese seda eelistama. Eesti teedel liikuvates bussides on miskipärast ruumi sedavõrd vähe, et keskmist kasvu mees peab sõidu ajal (mõnikord ka sõna otseses mõttes) jalgu lõua all hoidma. Rongis on ruumi hingata ja ringutada, mis pikemate sõitude puhul on äärmiselt oluline.

Busside kasuks räägib praegusel hetkel ainult asjaolu, et nende graafikud on tihedamad ning nad jõuavad rohkematesse kohtadesse. Kuid ei maksa meelt heita, loodetavasti taastub rongiliiklus oma kunagisele tasemele ja inimestel on taaskord võimalus ka erinevamatel aegadel rongisõidu kasuks otsustada. Praegusel hetkel näiteks Nõo ja Tartu vahel on võimalik vaid kaks korda päevas sõita - üks kord hommikul ja kord õhtul. See tahes-tahtmata limiteerib võimalusi, kui inimesel on tarvis konkreetsemal ajal ühes või teises paigas olla, seega tuleb bussisõidu kasuks otsustada puhtalt praktilistel kaalutlustel.

Soomes käivad rongid sagedamini (nt Vantaa ja Helsinki vahel sõitev liin) ja seega on võimalusi sõitu planeerida paremini. Loodetavasti jõuab ka Eestis ühistransport millalgi sellisele tasemele ning inimestel oleks võimalus auto kasutamisele eelistada ühistransporti, kaotamata midagi mugavuse või ajalise täpsuse aspektist.

Hea Delfi lugeja, millist transpordivahendit eelistad sina?