Õppuse suurem eesmärk on ette valmistada sisekaitseüksused tegutsemaks üldise riikliku julgeolekuolukorra pingestumisel, kus reservväelastel tuleb olla valmis täitma taktikalisi ülesandeid Viru maleva operatsioonide raamistikus.

Lääne-Virumaal Rutja harjutusväljakul saavad reservõppekogunemise näol mitmekülgset väljaõpet sada reservväelast, sealhulgas ka nelikümmend Viru maleva kaitseliitlast. Viie päeva jooksul õpetakse osalejatele individuaalseid sõdurioskuseid, täiendusena eriala ametikohtadele ka vastavat erialaõpet, jao ja rühma koostegevust ning juhtide õpet. Õppus lõppeb taktikalise väliharjutusega.

Reservõppekogunemise läbiviimise eesmärgiks on tagada sisekaitsekompanii väljaõppetaseme ühtlustamine erialaõppe ja juhtimisõppe osas. “Reservõppekogunemise lõppedes soovin, et kompanii juhtkond ja rühmaülemad on võimelised planeerima oma üksuste funktsioonipõhist tegevust, lähtudes taktikaliigi jälgimine ja julgestamine põhimõtetest,” sõnas sarnase õppuse kogemuse Pärnumaa malevas eelmisel aastal saanud ja antud õpet kunagi Kaitseliidu Peastaabi väljaõppejaoskonna ülemana planeerinud Viru maleva pealik major Marek Laanisto. “Ootan ka, et kompanii allüksuste liikmed on võimelised viima ellu ülema tahet, lähtudes oma eriala spetsiifikast.”

Lisaks loodab sel korral õppuse üldjuhi rollis olev Viru maleva pealik, et antud õppuse edukas ja efektiivne läbiviimine toob Kaitseliidu Viru malevale täiendust uute liitujate näol. „Kindlasti on õppusele tulijate seas ka virilaid ja riigikaitsest mitte lugupidavaid reservväelasi, kuid selles osas on meie seisukoht seda ignoreerida ja pigem viia isikud läbi tegevuse riigikaitsest enam lugu pidama,“ lisas major Laanisto.

Esimesed sisejulgeolekule keskenduvad õppused toimusid mullu sügisel Pärnu- ja Läänemaal. Lisaks ka Harju, Võrumaa, Tallinna, Jõgeva ja Tartu malevates. Sel aastal viiakse või on juba viidud  samalaadsed õppekogunemised Viru, Saaremaa, Alutaguse, Rapla ja Järva malevates.