Avaüritusele kogunesid end selleks aastaks programmi kirja pannud Naiskodukaitse, Kaitseliidu, Politsei, Päästemeti ja Mereväe - riigikaitsjate pered, kellega tegevus vältab läbi aasta ja päädib iga-aastase intensiiv-programmiga Lastekaitse Liidu laagris Remnikul.

Ühtlasi anti üritusega avalöök Lastekaitse Liidu, perekeskuse Sina ja Mina, erinevate omaala spetsialistide, ministeeriumite ja riigikaitse organisatsioonide-asutuste pikaajalisele koostööle.

Avaüritusel Nukuteatri Ovaalsaalis tutvustati lastevanematele riigikaitsjate laste perede toestusprogrammi. Üheskoos sotsialiseeruti ja kuulati Lastekaitse Liidu juhi Alar Tamme ning perekeskuse juhatuse liikme Meelike Saarna sõbralikke tervitus-tutvustussõnu. Lapsed nautisid samal ajal Nukuteatri muuseumikülastust, etendust "Okasroosike" ja said võimaluse valmistada omale õpitoas nukk.

Kohaletulnute vahel oli eestvedajate sõnul soe ja sõbralik atmosfäär. „Lapsed leidsid kiiresti omale sõbrad ja lahkudes oli kuulda ja näha mitmelt poolt ema-isa lohutamist: ära muretse, sa näed neid jälle, me hakkame nüüd kord kuus nägema,“ rääkis Reservkorpus MTÜ juhatuse liige Selene Kollom, kelle ütlusel tuli lapsi sõna-otseses mõttes teineteisest lahutada.

Avaürituse läbivaks sõnumiks oli ühtsustunne

MTÜ Reservkorpus ühe ürituse eesvedaja Selene Kollomi sõnul oli kogu üritust läbivaks sõnumiks ühtsustunne, kus jagatakse nii muresid, kui rõõme. „See programm ei ole ühe asutuse ettevõtmine vaid koosnebki kõikide osaliste: korraldajate, spetsialistide ühistegevusest ja –panusest,“ rääkis Kollom. „Me loome koos, et saavutada tulemus, et leida end üha enam kasvavas jõuväljas, jagada uusi kogemusi, kanda seda teadmist ühiskonda,“ lisas ta.

Samas usub Kollom, et selliselt väiksemas ringis alustades ja kogemuslikult koos kasvades on   võimalik saavutada ka kõige paremad tulemused. „Ühises, üha enam lõimuvas, kokku-hoidvas ja pingevabas-usalduslikus atmosfääris – tunda ja teada, et mures ei jääda üksi,“ selgitas ta.

Valupunktid ja lahendused leitakse üheskoos

Eesmärgiks on luua riigikaitsjate peresuhteid jõustav, toestav ja võimestav  programm; aastat läbiv ürituste jada, mille tegevus kulmineeruks iga-aastasel kohtumisel Remniku õppe-  ja puhkekeskuses. Programmi põhieesmärgiks on pakkuda riigikaitsjate peredele teavet ja abi peresidemete parandamisel, laste ja nendega seotud murede toimetulekul, erinevate esinevate probleemidega hakkama saamisel.

Kaasatud on terve hulk erinevaid oma ala spetsialiste (pere- ja kriisinõustajad, lastepsühholoogid, seksuoloogid, võla- ja finantsnõustajad jne). Õla on projektile alla pannud nii Lastekaitse Liit, Perekeskus Sina ja Mina jt, kui ka erinevad ministeeriumid ja riigikaitse organisatsioonid. „Kuna tegemist on jätkuprogrammiga, üritame kaasata väga erinevaid spetsialiste, et selle ühistöö ja –tegevuse käigus tunneks võimalikult paljud pered, et oma probleemidele on võimalik läheneda mitmeti. Leida enda perele just neile sobivad võimalused,“ räägib Kollom.

Tänavuse projekti baasil tehakse spetsidega analüüs, mille lõppedes pannakse paika edasised sammud, laiendatakse vajadusel jõuvälja ja võimekust, et üheskoos perede ja osalistega kasvada ja edasi liikuda. „Valmis lahendeid ei ole, aga otsime neid üheskoos,“ märgib Selene Kollom.

Projektis ei oodata kiireid ja ühekordseid imesid

Programmi eesmärgiks ei ole lihtsad ja kiired, ühekordsed lahendused. „Me ei püüa tekitada inimestes abi-sõltuvust ega lahenda nende eest meelevaldselt nende muresid,“ selgitab Kollom. „Pigem käib alustatav ja jätkuv koostöö selle nimel, et koos- ühise perekonnana- selgitada välja valupunktid ja korduvad mured ning siis leida koos võimalikud lahendused.“

„Me ei soovi peredes tekitada sõltuvust, kaasates head spetsialisti, kus peale koolitust ja spetsialisti kaasamist on mõneks ajaks kõik korras ja kui spetsialist kõrvalt kaob, pere liigub programmist välja, siis hakkavad mured uuesti peale,“ selgitab Kollom.

„See tähendab, et pere peab kasvama ning ise mõtlema hakkama ja nägema ennast ja muresid laiemalt ja mitmeti. Peab eelkõige suhtumist muutma ja õppima vähem hinnanguid andma, leidma oma tugevuse ja jõukeskme, et edaspidi julgelt oma mures lahendeid otsida, mitte neid eitama.“

Lõpuüritus Remnikul toimub mitmete spetsialistide koostöös

Projekti raames toimuval lõpuüritusel Remnikul ei tegeleta ainult vabaaja sisustamisega, vaid see kätkeb endas paljude spetsialistide koostööd. Näiteks on kaasatud psühholoogid ja sotsiaaltöötajad, kes tegelevad laste igatsusvalu, identiteedi probleemidega, jagavad lastevanematele koolituste kaudu oskusteavet, aitavad lapsel rääkida oma vanema stressirikkast tööst ning sellega kaasnevatest muredest/segadusest. Lisaks püütakse lapsel hakkama saada ühiskonnas esinevate negatiivsete hoiakutega nagu okupant, tapja, ment jne.

Laagrisse on plaanitud kaasata ka riigikaitsjaid ise. Näiteks pommirühma liikmed, kes räägivad, kuidas toimida, kui leiad lõhkekeha; sukeldujate klubi, kes räägib, kuidas aidata uppujat ja kuidas ise käituda; politsei esindaja jne. – ikka selleks, et jagada ennetusteavet, teha näidistegevusi, korraldada õpitubasid.

Ürituse lõpupäevil kaasatakse ka lapsevanemaid, võimaldamaks neile erineva teabe saamist oma ala spetsialistidelt. Emad ja isad saaksid osaleda pisi-seminaridel/teabetundides, kus räägitakse lapsevanematele riigikaitsja tööst tulenevatest muredest seotult lastega. Näiteks, kuidas tunda ära esimesed muret-tekitavad ilmingud; kuidas olla lapsele toeks, kuidas temaga rääkida probleemidest; kuidas jõuda teineteisele lähemale. Kõik selleks, et peresidemed tugevneks!

Tugisüsteemi on oodatud osalema kõik sihtgruppi kuuluvad pered

Kuna üritustejada toimub ette registreerimisega, annab Kollom teada ja julgustab projektiga ühinema erineva taustaga (kaitseväelased, politseinikud/piirivalvurid, päästetöötajad, naiskodukaitsjad ja kaitseliitlased, parameedikud) riigikaitsjate laste peresid. „Kogu programmi vältel kuni augustini, kui toimub suur lõpulaager Remnikul, on veel võimalik osa saada võimalusest kogeda erinevaid (pere) koolitusi, osaleda seminaridel ja puhkeüritustel; kinkida oma lastele võimalus olla koos paljude uute sõpradega,“ räägib Selene Kollom. Huvi korral võib kirjutada aadressil selene@reservkorpus.ee.